Публікація

З початку року Європейський суд з прав людини значно інтенсифікував розгляд справ проти України

Протягом першого півріччя 2004 року Європейський суд з прав людини у Страсбурзі виніс шість рішень, в яких констатував порушення Україною прав і основних свобод людини, і одне рішення, в якому визнав відсутність порушення. Така кількість рішень у справах проти України є більшою, ніж за весь 2003 рік, і втричі більшою ніж за 2001-2002 роки разом взяті.

Крім того, як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, станом на 10 серпня в Національному бюро у справах дотримання Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод Міністерства юстиції України знаходилося ще 222 справи, які Європейський суд визнав прийнятними до розгляду та надіслав українському уряду для надання зауважень. Це майже вдесятеро більше, ніж було надіслано у попередні роки.

За словами Міністра юстиції, більшість справ, що були визнані прийнятними до розгляду, стосуються невиконання рішень національних судів, які Європейський суд сьогодні розглядає за скороченою процедурою. „Тобто, протягом короткого часу можуть бути винесені рішення по значній кількості цих справ. Лише у липні 2004 року Європейський суд виніс рішення у двох таких справах,” – зазначив Олександр Лавринович.

Міністр також повідомив, що за 6 справами щодо яких Європейський суд виніс рішення з початку року Україна має сплатити близько 20 тисяч Євро компенсацій заявникам та на відшкодування судових витрат.

За словами міністра, більшість скарг щодо порушення державою прав людини та основних свобод спричинили прогалини в законодавстві, а також норми чинних Законів, що перешкоджають виконанню рішень судів в країні. Олександр Лавринович повідомив, що протягом 2004 року Міністерство юстиції має намір розробити 8 законопроектів, спрямованих на приведення національного законодавства у відповідність до положень Конвенції про захист прав і основних свобод людини.

Як повідомлялося, з моменту ратифікації Україною Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод (вересень 1997 р.) до Європейського суду з прав людини звернулося понад 8 тисяч осіб зі скаргами на порушення держаними органами України прав і свобод, гарантованих Конвенцією.

Під час опрацювання справ, які знаходяться в Національному бюро Мін’юсту України, виявлені прогалини у сферах виправно-трудового законодавства, про боротьбу із незаконним обігом наркотичних засобів, сімейного законодавства, ефективності оскарження дій суддів, законодавства про адміністративні правопорушення, оскарження дій слідчого під час попереднього слідства, проведення безоплатної адвокатської допомоги в цивільних справах, законодавства про банкрутство, кримінально-процесуального та цивільного процесуального законодавства в частині права на свободу та особисту недоторканість тощо.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: