Публікація

З якими запитами звертаються ВПО до юристів: аналітична довідка

Поточна ситуація зі зверненнями від внутрішньо переміщених осіб на території Сумської області внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Які проблеми найчастіше фіксують в північно-центральному регіоні — доповіли юристи приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини міста Сум, Чугуєва, Чернігова, Кропивницького та Черкас. Зокрема, фокус направлений на актуальні звернення та питання тимчасового розселення людей. 

Ілюстративне фото: unsplash.com

Щодо загальних тенденцій звітного періоду, то більшість звернень до юристів приймалень стосуються питань соціального забезпечення/захисту, зокрема: 

  • щодо затримки виплат на проживання, призначення грошової допомоги; 
  • надання соціального житла від громад та (або) участь ВПО у житлових програмах;
  • отримання/подовження виплат (соціальних та пенсійних); 
  • умови перетину державного кордону України;
  • питання мобілізації ВПО (категорії, які підлягають мобілізації, а також отримання повісток);
  • заборгованість з виплати заробітної плати або недоотриманої пенсії;
  • інші питання.

Кількість подібних звернень щодо отримання правової допомоги залишається на схожому з минулим місяцем рівні в усіх приймальнях. Це можна пояснити їх соціальною важливістю, низьким рівнем правової обізнаності ВПО, а також існуючими випадками порушень прав переселенців з боку держави (зокрема в частині питань мобілізації, надання житла та затримок соціальних допомог).

Окремо про питання затримки виплат ВПО 

Звітний період характеризувався появою нового проблемного питання за вирішенням якого є активні звернення клієнтів до юристів усіх зазначених приймалень – затримки у здійсненні виплат ВПО допомоги на проживання за листопад та грудень 2022 року. В окремих регіонах (Суми, Черкаси) про подібні затримки  клієнти повідомляли влітку та восени 2022 року. Відмітимо, що на усні запити стосовно причин затримок виплат, а також у відповідь на звернення бенефіціарів проєкту на «гарячу лінію» Міністерства соціальної політики України, переселенці отримують відповіді щодо технічних причин таких затримок, зокрема, оновлення реєстрів обліку ВПО – перезбереження інформації щодо них у реєстрах та базах, тощо. 

Враховуючи те, що в більшості ВПО належать до соціально незахищених, вразливих категорій, затримки у отриманні допомоги на проживання впливають на рівень їх життя, зокрема, на можливості здійснення оренди квартири, оплати витрат на проживання та сплати за спожиті комунальні послуги. При цьому, на відміну від Черкаської та Кіровоградської областей, активність розміщення переселенців в місцях компактного розселення в прикордонній зоні залишається низькою.

Щодо тимчасового розселення переселенців 

Облаштування місць компактного поселення відбувається здебільшого за підтримки гуманітарною допомогою від міжнародних організації.  Як приклад: Сумська громада лише на 9 році війни (2014-2022) нарешті облаштувала місце для тимчасового розміщення переселенців. При цьому, фінансову сторону здебільшого забезпечувала БО Medair (Medair – це міжнародна некомерційна неурядова християнська організація, що спеціалізується на гуманітарній допомозі переселенцям). Завдяки реалізації проєкту на базі одного із закладів громади відремонтовано душову кімнату (до цього часу вона була відсутня), закуплено пральну машину з функцією сушіння, два горизонтальні бойлери (водонагрівачі), холодильник, мікрохвильову піч, електричну плиту з духовою шафою, набори посуду, ліжка з ортопедичним матрацами (10 ш.). 

Офіційно відкриті МКП в Сумській області не заселені людьми. Маємо наступну інформацію від Департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради, щодо підтвердження цього. Серед причин низької активності в заселенні МКП: бюрократизація процесу поселення (необхідність стати на облік, що ускладнюється недосконалим транспортним сполученням прикордоння та призупинками роботи підрозділів соцзахисту під час повітряних тривог та тривог іншого типу).

В Чернігівській області складною залишається ситуація з наданням тимчасового житла та розселенням ВПО і осіб, які втратили своє житло. Станом на 20 жовтня 2022 року в переліку сімей, які перебувають на обліку Чернігівської міської ради, що потребують тимчасового житла знаходилось 211 родин. Зі всіх МКП заселеним є тільки одне, яке знаходиться в передмісті обласного центру, інші – або не введенні в експлуатацію, або з наведених вище причин особи позбавлені можливості отримати таке тимчасове житло. 

На даний час за замовленням представництва національного комітету Червоного Хреста України у Чернігові на вулиці Володимира Дрозда зводять двоповерхові дерев’яні будинки для містян, які втратили житло під час російських обстрілів міста. Сім будинків на 112 квартир будуть готові приймати своїх мешканців вже восени.

У місті Черкаси відкрили шелтер для переселенців на 350 місць. Планується відкриття подібних шелтерів у березні-квітні 2023 року. Однак, попри появу таких осель ситуація кардинально не змінюється. Тисячі переселенців потребують житла або поліпшення житлових умов. 

Наразі актуальним залишається питання перенесення місць розселення ВПО в центральній частині України, які були облаштовані в навчальних закладах і заважають навчальному процесу.  Також виділяємо зростання потреби у забезпеченні МКП теплим одягом, ковдрами, обігрівачами, генераторами, свічками, системами безперебійного живлення електроенергії тощо.

Безкоштовний гуртожиток для ВПО на Сумщині. Фото: департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради

Щодо програми «Прихисток» спостерігаємо низьку активність в її реалізації в усіх регіонах.

На прикладі Сумської громади: кожного місяця до департаменту соцзахисту звертаються 150-200 власників житлових приміщень із повідомленнями про надання прихистку ВПО. Всього ж з початку реалізації даної програми про безкоштовне розміщення повідомили 926 осіб. У грудні прийнято лише 578 заяв на компенсацію за розміщення у листопаді ВПО. Відзначимо, що право на призначення компенсації визначається після складання акта обстеження, яким підтверджується факт їх розміщення.

Призначено компенсацію за звітний період 559 власникам (звернулися вперше – 140, повторно – 419) за розміщення 1189 внутрішньо переміщених осіб на суму 998 тисяч гривень. При цьому, станом на 15.01.2023 року в Сумській громаді обліковано офіційно 17337 осіб (13 516 сімей) ВПО. 

Одночасно з цим відмовлено 10 заявникам у зв’язку з виключенням деяких територіальних громад з переліку, які розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації. 9 заяв залишено без розгляду з ініціативи заявників. Відмітимо, що компенсується проживання лише переміщених осіб з територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих РФ, та тим, житло яких зруйноване або непридатне для проживання. Не компенсується прихисток членів однієї родини (що також впливає на активність реалізації цієї програми в прикордонних регіонах). Також є наступний нюанс: компенсація надається за умови відсутності заборгованості зі сплати за ЖКП (газопостачання, електропостачання, водопостачання, теплопостачання). Враховуючи зазначене, щоб отримати компенсацію, необхідно розрахуватися за спожиті послуги, що є однією з причин низької активності громадян.

Отже, наведена інформація є актуальною в рамках виконання проєкту в Сумській, Чернігівській, Харківській, Черкаській, Кировоградській областях, а також фактично стосується кожної територіальної громади, де мешкають ВПО, оскільки запити на правову допомогу та розселення переселенців, певною мірою, є тотожними.

 

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим внаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: