Публікація

З додаткової винагороди військових будуть стягувати аліменти. Роз’яснення юриста

Кабінет Міністрів вніс зміни до переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб (Постанова від 11 листопада 2022 р. № 1263).

Відтепер розмір аліментів з військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених  відповідно до законів України військових формувань, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового і  начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, БЕБ, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби,  співробітників Служби судової охорони визначається з:

  • усіх видів грошового забезпечення,
  • інших виплат, установлених законодавством, зокрема додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.
Адвокат, юрист Громадської приймальні УГСПЛ в м. Чугуїв Роман Лихачов

Під додатковою винагородою   розуміється виплата у розмірі до 30 тисяч гривень, пропорційно в розрахунку на місяць військовослужбовцям (у тому числі й строковикам) та 100 000 гривень військовослужбовцям, які  беруть безпосередню участь у бойових діях пропорційно до часу участі в бойових діях, передбачені Постановою Кабінету міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану».

Відповідно до ст.ст. 183-184 Сімейного кодексу України (далі – СК України аліменти на дитину визначаються: або у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини, або у твердій грошовій сумі.

Аліменти, як частка від доходу

Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. При цьому, якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття. Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною, ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.

Для отримання аліментів необхідно звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Аліменти у визначеній сумі

Тверду грошову суму аліментів також визначає суд за заявою одержувача. Розмір аліментів, визначений судом, або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше. За заявою одержувача аліментів індексація може бути здійснена судом за інший період.

Для цього необхідно звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Інші види аліментів

Згідно зі ст. 80 СК України, аліменти на утримання одного із подружжя також визначаються судом у частці від заробітку (доходу) другого з подружжя,  або у твердій грошовій сумі.

Відповідно до ст. 205 СК України суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

При цьому, у зв’язку із бойовими діями та тимчасовою окупацією, ускладнено здійснення правосуддя на деяких територіях України, тому територіальна підсудність окремих судів тимчасово змінилася. Щоб правильно визначити, за якою адресою  звертатись, необхідно зайти на сайт суду, де буде розміщено розпорядження Верховного Суду про зміну територіальної підсудності.

Крім цього, слід наголосити на тому, що військовослужбовці сплачують аліменти на загальних засадах, тобто обмежень щодо стягнення аліментів на підставі перебування у Збройних Силах України законодавством не передбачено.

 Адвокат, юрист Громадської приймальні УГСПЛ в місті Чугуїв Роман Лихачов

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: