Публікація

Юристи зробили відеоінструкцію для жінок, які хочуть стягнути аліменти через суд за допомогою чат-бота

Робот-юрист Україна – бот, який формує заяви до суду задля стягнення аліментів. Онлайн-помічника на початку квітня презентував юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ Євген Чекарьов. Попри те, що бот простий і зручний у користуванні, юрист зробив детальну відеоінструкцію, яка допоможе жінками правильно скористатися безкоштовною онлайн-послугою.

Для початку варто обрати майданчик, на якому користувачка спілкуватиметься з роботом. Нагадаємо, бот, який формує заяви до суду задля стягнення аліментів функціонує:

Після того, як користувачка натисне «start» і погодиться на використання персональних даних (обов’язкова дія, без цього кроку робота чат-бота була б незаконною), жінка переходить безпосередньо до написання заяви. Правозахисники радять підготувати завчасно потрібні документи:

  1. Паспорт, ідентифікаційний код жінки;
  2. За можливості – копію паспорту, ідентифікаційного коду чоловіка, який є батьком неповнолітніх дітей (наявність коду є важливим для формування позову), інформацію про місце його реєстрації (прописки), номер телефону, електронну пошту);
  3. Свідоцтво про народження дитини чи дітей (залежно від їх кількості від цього чоловіка, з якого жінка хоче стягнути аліменти через суд).

Також жінці варто завчасно визначитися, яку суму вона хоче отримувати від чоловіка. Бот дозволяє складати заяву про стягнення аліментів як в долі від заробітку, так і в твердій сумі. Якщо  бот формує заяву про стягнення аліментів в долі, то він безальтернативно передбачає стягнення ¼ частини заробітку на одну дитину, відповідно 1/3 – на двох дітей і 1/2 на трьох дітей. Якщо бот формує позов про стягнення аліментів в долі, то з’являється альтернатива. Користувачки мають можливість стягнути аліменти як в сумі 50 відсотків прожиткового мінімуму, так і в сумі, що перевищує 50 відсотків прожиткового мінімуму. Додатковою опцією є можливість стягнення аліментів на матір дитини до досягнення дитиною 3-річного віку.

Формування позову або заяви про видачу судового наказу (формат чат-бот обере самостійно) відбувається у вигляді діалогу «запитання-відповідь». Важливо: писати чат-боту потрібно виключно українською мовою. За декілька хвилин, коли робот отримає необхідну інформацію, він сформує текст заяви. У діалозі з’явиться посилання, натиснувши на яке користувачка зможе переглянути або зберегти заяву, як звичайний документ у форматі Word. Тут же можна буде його корегувати і додати необхідні деталі за потреби.

В останньому повідомленні чат-бот радить, що жінкам робити далі. На прикладі двох дітей алгоритм виглядає так:

  1. Заяву необхідно роздрукувати в 3 примірниках, підписати їх.
  2. Зробити 2 копії паспорта жінки чи її ID-картки. На кожній сторінці потрібно написати «Згідно з оригіналом», поставити дату, написати своє прізвище і ініціали, поставити підпис.
  3. Далі потрібно зробити 2 копії свідоцтва про народження першої дитини. Знову потрібні написи «Згідно з оригіналом», дата, прізвище та ініціали, підпис.
  4. З свідоцтвом про народження другої дитини потрібно зробити те, що описано вище, у пункті 3.
  5. Якщо дітей троє, то відповідно необхідно теж саме зробити із третім свідоцтвом про народження.
  6. Переходимо до формування першого пакету документів. В нього входить перший примірник заяви, перший примірник копії паспорта, перший примірник копії свідоцтва про народження першої дитини, перший примірник копії свідоцтва про народження другої дитини. Для зручності пакет документів можна підколоти скріпкою або скористатися канцелярським файлом.
  7. Аналогічно формуємо інші пакети документів. У жінки має залишитися третій примірник заяви. Він знадобиться пізніше.
  8. Усі комплекти документів можна направити до суду УКРПОШТОЮ. Також жінка може подати заяву безпосередньо до канцелярії суду. Для цього потрібно прийти до суду, який вказаний в заяві, разом з паспортом і комплектами документів.
  9. Заявниця подає документи до канцелярії, включно з третім примірником заяви. На ньому працівник канцелярії поставить відмітку про отримання судом документів і повертає його жінці.
  10. Цю заяву з відміткою потрібно зберігати, очікуючи новин з суду.

Такі декілька не складних кроків дозволить матері безкоштовно, без допомоги професійного юриста звернутися до суду задля стягнення аліментів з батька їх спільних дітей.

Іншу корисну інформацію та практичні рекомендації, як ВПО можуть захистити свої права можна дізнатися у правовій абетці внутрішньо переміщеної особи.

 

Розробка бота стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: