Публікація

Юристи УГСПЛ захистили право внутрішньо переміщеної особи взяти участь у виборах

Переселенка з Луганська Анастасія Зоря уже цієї неділі зможе проголосувати за кандидата у Президенти, якого підтримує. Це право жінка відстоювала у суді. Допомогу у супроводі справи надавав юрист громадської приймальні УГСПЛ у Києві Сергій Мовчан.

 

Анастасія Зоря уже більше року постійно проживає у Києві. Вона знята з реєстрації за попереднім місцем проживання і наразі ніде не зареєстрована. З вересня 2017 року має довідку внутрішньо переміщеної особи, в якій вказана адреса місця реєстрації на окупованій території і місце фактичного проживання в столиці, де вона і хотіла проголосувати.

З наближенням дня виборів, наприкінці січня, Анастасія звернулася до Відділу ведення Державного реєстру виборців (ДРВ) Голосіївської районної державної адміністрації у місті Києві з проханням включити її до списку виборців на виборах Президента України (заява про зміну виборчої адреси виборця). Але отримала усну відмову «Ви не маєте такого права».

Жінка на цьому не зупинилася і надіслала до того ж відділу ДРВ письмове звернення. Такий крок теж не допоміг.

 

Анастасії повідомили, що для визначення її виборчої адреси, необхідно зареєструвати місце проживання відповідно до ст. 6 ЗУ «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Однак це не вбачається за можливе, оскільки на сьогоднішній день відсутній порядок, який би надавав можливість зареєструватися на тимчасово окупованій території Луганської області, де у її матері наявне житло. Іншого житла де б переселенка мала можливість зареєструватися – немає. Усно їй порадили зареєструватися у місцях обліку безпритульних. Однак це не відповідає дійсності, адже у довідці ВПО вказане зареєстроване місце проживання у місті на Луганщині, яке на сьогодні непідконтрольне Україні.

У переселенки не залишилося іншого вибору, як звернутися до суду за захистом своїх прав. Позов допоміг підготувати юрист громадської приймальні УГСПЛ у Києві Сергій Мовчан.

«Займаю активну громадську позицію і хочу приймати участь в якості виборця у виборах Президента України за новим місцем свого постійного проживання, як внутрішньо переміщена особа… …Вважаю, що у цьому випадку є усі підстави для внесення мене у списки виборців, так як я є громадянкою України, за віком маю право голосу та місце моєї реєстрації визначено довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи», – зазначає Анастасія Зоря.

Юристи підтверджують, що це право закріплене у Конституції України, інших законах та підзаконних нормативно-правових актах та низці міжнародних договорів, які ратифіковані Україною.

«Анастасія стала заручником бюрократії в Україні. Як і інші ВПО, кількість яких ми навіть не можемо підрахувати, адже після отримання усної відмови переселенці часто взагалі нікуди більше не звертаються. Справа у тому, що ВПО, які взагалі не мають штампу реєстрації місця проживання у паспорті, не мають можливість зареєструватися у населених пунктах, які знаходяться на окупованій території, оскільки відсутній такий механізм у Державній міграційній службі України», – констатує Сергій Мовчан.

Учора Окружний адміністративний суд Києва задовольнив вимоги переселенки Анастасії Зорі.

  

Відмову у реєстрації Відділом ведення Державного реєстру виборців Голосіївської районної державної адміністрації у місті Києві суд визнав протиправною та зобов’язав цей Відділ визначити Анастасії тимчасову виборчу адресу.

Таким чином, переселенка вже 31 березня зможе скористатися своїм правом голосу.

 

Захист ВПО здійснюється у рамках Програми USAID «Права людини в дії».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53.

Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: