Публікація

Юристи УГСПЛ у Сумах допомогли багатодітній родині отримати статус внутрішньо переміщених осіб

Правозахисники Сумщини допомагають переселенцям долати бюрократичні перепони

До громадської приймальні УГСПЛ у Сумах звернувся пан Т. Його дружина переїхала на Сумщину з Горлівки Донецької області ще у 2014 році, саме на початку бойових дій. З нею виїхали двоє маленьких дітей. Вже на новому місці вона народила ще одного малюка, тож зараз займається клопітким доглядом за великою родиною. На жаль, орган соціального захисту відмовляв жінці та її дітям у наданні статусу внутрішньо переміщених осіб. Вирішити це питання вдалося тільки після втручання правозахисників.

IMG_6562

На думку службовців, перепоною у взятті родини на облік з наданням статусу переселенців і відповідної грошової допомоги була відсутність підстав для отримання такого статусу. В паспорті жінки була відмітка про зняття з реєстрації у попередньому місці проживання в м. Горлівка. Була зазначена і дата виконання цього запису — 30 травня 2014 року. За загальною вимогою, для отримання статусу переселенця, документи внутрішньо переміщених осіб мають містити відомості про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення у зв’язку з загальновідомими обставинами (з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини).

У разі відсутності відмітки про реєстрацію на тимчасово неконтрольованій території, для отримання статусу переселенців, особи можуть надавати певні докази, що підтверджують факт їх проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої було здійснено внутрішнє переміщення.

Разом з тим, п.7 ч.4 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» №1706-VII від 20.10.2014 року передбачено, що у разі відсутності в документі, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документі, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, відмітки про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення у зв’язку з обставинами, визначеними у ст.1 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» №1706-VII від 20.10.2014 р., заявники можуть надавати докази, що підтверджують факт проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, на день виникнення обставин, що спричинили внутрішнє переміщення. Тобто у разі відсутності відмітки про реєстрацію на тимчасово неконтрольованій території, для отримання статусу переселенців, особи можуть надавати певні докази, що підтверджують факт їх проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої було здійснено внутрішнє переміщення.

До таких доказів законодавець відносить, зокрема: військовий квиток з відомостями про проходження військової служби, трудову книжку із записами про здійснення трудової діяльності, документ, що підтверджує право власності на рухоме або нерухоме майно, свідоцтво про базову загальну середню освіту, атестат про повну загальну середню освіту, документи про професійно-технічну освіту, документ про вищу освіту (науковий ступінь), довідку з місця навчання, рішення районної, районної у місті Києві чи Севастополі державної адміністрації, виконавчого органу міської чи районної у місті ради про влаштування дитини до дитячого закладу, у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, встановлення опіки чи піклування, медичні документи, фотографії, відеозаписи тощо. На жаль, органи соціального захисту не дуже охоче приймають рішення щодо взяття на облік переселенців на підставі подібних доказів. Чисельні подібні випадки повільного застосування органами соціального захисту «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» №1706-VII від 20.10.2014 р. спостерігаються останнім часом.

Але пан Т. звернувся до приймальні УГСПЛ у м. Суми. І юрист громадської приймальні допоміг написати його родині мотивоване письмове звернення до відповідного управління соціального захисту з повним викладенням всіх обставин ситуації. На підтвердження доказів факту проживання родини у Горлівці – на території проведення антитерористичної операції, тобто на момент виникнення обставин, через які сім’я була вимушена переїхати на теперішнє місце проживання, були зібрані та подані відповідні документи, що свідчили про їх реальне проживання на Донеччині ще задовго до початку проведення АТО, а також безпосередньо на день офіційного оголошення антитерористичної операції на сході нашої країни.

До того ж, у разі відмови правозахисники були готові надати допомогу багатодітній родині переселенців у суді та допомогти оскаржити рішення місцевого соцзахисту. Але, вже на цьому етапі, все ж таки вдалося досягти позитивного результату.

За результатами розгляду аргументованої заяви жінку та її дітей поставили на облік та видали їм довідки внутрішньо переміщених осіб. Одночасно була оформлена також і щомісячна адресна допомога для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг на всю багатодітну родину. Відтепер маленькі діти-переселенці отримують належні їм виплати. Залишивши жінку вдома для нагляду за малечею, її чоловік приїхав до Сум та завітав у громадську приймальню УГСПЛ зі словами щирої подяки.

 Підготувала Наталія Єсіна

Координати приймальні УГСПЛ у Сумах:

40000, м. Суми, вул. Бєлінського, 2, офіс 4 (зручні орієнтири – обласна бібліотека ім. Н. К. Крупської, Спасо-Преображенський кафедральний собор, вул. Соборна). Графік прийому: вівторок, середа, четвер – з 10:00 до 16:00 (здійснення прийому без попереднього запису), понеділок, п’ятниця – прийом за попереднім записом. Телефон:  +38 (095) 3549888.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: