Публікація

Юристи УГСПЛ перевірили Первомайську виправну колонію №117

4 грудня 2019 року юристи УГСПЛ Володимир Глущенко та Павло Шваб здійснили моніторинговий візит до Первомайської виправної колонії №117 з метою перевірки дотримання прав засуджених із ВІЛ-позитивним статусом та хворих на туберкульоз.

Державна установа «Первомайська виправна колонія (№ 117)» є установою мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання (для тримання чоловіків, засуджених до позбавлення волі на певний строк). Планове наповнення колонії – 505 осіб. На момент візиту в установі утримувалося 232 засуджених , серед яких працюючих – 23 особи.

На момент візиту в медичній частині колонії перебувало 10 засуджених, умови тримання задовільні, в приміщеннях тепло. Засуджених які перебувають на обліку ВІЛ та отримують замісну терапію – 5 осіб.

Одною з головних проблем з дотримання прав засуджених у ВК №117, як і в більшості виправних колоній, на сьогодні є великій некомплект медичних працівників.

Після проведеної реформи пенітенціарної системи, в медичній частині залишилися працювати лише фельдшер та медична сестра, на 0,25 ставки працюють також терапевт, рентгенолог та лаборант, інші спеціалісти відсутні. Загалом в медичній частині передбачено 10 спеціалістів.

Рекомендації моніторів УГСПЛ

Після обходу території ПВК-117, промислової зони та спілкування з засудженими, які перебувають на лікуванні, монітори зазначили наступні системні порушення, які вимагають виправлення.

  • Через некомплект медичних працівників, засуджені не отримують належного лікування у медчастині ПВК-117, потрібно усунути некомплект медичних працівників.
  • Велика кількість засуджених, які піддаються дисциплінарним стягненням у вигляді поміщення до ДІЗО, з початку року в ДІЗО було поміщено 58 засуджених, як правило це одні і ті ж прізвища, а з врахуванням, що ПВК-117- установа мінімального рівня безпеки для засуджених вперше, то це завелика кількість.
  • Необхідно збільшити кількість душових кабінок  для працюючих на виробництві, дві це замало для такої кількості працюючих засуджених.
  • Необхідно заключити трудові договори з усіма працюючими на виробництві, адже згідно з офіційною відповіддю кількість працюючих 23, але реально працюючих значно більше.
  • Має бути запроваджена належна політика залучення до роботи на добровільній основі, через збільшення замовлень для виробничих можливостей колонії, а види роботи мають бути більш диверсифіковані та сприяти підвищенню кваліфікації засуджених.

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: