Публікація

Юристи УГСПЛ допомогли ув’язненому чоловіку з інвалідністю отримати невиплачену пенсію

Наразі у колонії на Рівненщині триває службова перевірка причин затримання виплат

З цього року мережа приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини надає безоплатну правову допомогу людям, що живуть з ВІЛ/СНІД, уразливим до зараження ВІЛ групам та хворим на туберкульоз. Отримати таку допомогу можна у 10-ти містах України.

До нас звертається немало людей, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі. Це можуть бути дуже різні питання – від ненадання необхідної медичної допомоги до оформлення спадщини.

До Рівненської приймальні УГСПЛ зателефонував пан К., який відбуває покарання в одній із колоній області. Як особа з інвалідністю, він отримує відповідну пенсію. Але чомусь при переведенні з однієї колонії до іншої пенсію йому нараховувати перестали. Півроку він не міг отримати ані грошей, ані відповіді на питання – чому припинили виплати? Чоловік дзвонив і на Урядову лінію, і звертався до начальника колонії, але все марно.

Юрист Рівненської приймальні УГСПЛ Олена Романова надала панові К. юридичну допомогу: пояснила, як треба звертатися до чиновників, щоб отримати відповідь. Закон України «Про звернення громадян» гарантує, що у разі звернення з заявою чи скаргою, громадянин повинен отримати відповідь не пізніше 15 днів. Письмове звернення гарантує, що в суді, у разі виникнення спірних питань, ви зможете довести, що зверталися. Здається – просто, але дуже часто наші люди дзвонять, звертаються усно до чиновників, витрачаючи на це час.

Після отримання письмової заяви пенсія пана К. одразу ж знайшлася – всі виплати за весь час затримки. Але ми все ж таки подали заяву про проведення службової перевірки щодо причини такої тривалої затримки виплати пенсії. Справа залишається на контролі у правозахисників. Але головне в цій справі те, що людина, навіть відбуваючи покарання, змогла відновити свої права.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: