Публікація

Юристи УГСПЛ допомогли чоловікові не втратити батьківських прав, яких намагалася позбавити його бабуся дитини

Серед клієнтів Спілки є і такі, яких часто суспільство уникає, засуджує або просто відвертається від них. Проте саме ці люди більше за інших потребують підтримки, розуміння та прийняття.

img

Залишитись батьком маленької Даринки — таке своє бажання майже півтора року пан Ярослав намагався здійснити, оббиваючи пороги судів. Після смерті матері дівчинки бабуся не захотіла миритися з тим, що малолітню дитину буде виховувати її законний батько, бо той мав “погане минуле” — вживав наркотичні речовини, а зараз проходить лікування у наркологічному диспансері та бере участь у програмі замісної підтримуючої терапії (ЗПТ) для наркозалежних. До того ж, чоловік є ВІЛ-інфікованим. Бабуся Даринки не вигадала нічого кращого, як звернутися до суду, щоб той позбавив її родича батьківських прав. Під час розгляду справи з’ясувалось, що ніяких ґрунтовних причин позбавити чоловіка права виховувати власну дитину не було. Ярослав є взірцевим учасником ЗПТ та вже понад трьох років не допускав порушення умов участі в такій програмі.

Чоловік миритися із втратою дочки не захотів і, шукаючи допомоги, звернувся до громадської приймальні УГСПЛ у Івано-Франківській області. Юристи приймальні надали йому відповідну консультацію та представляли його інтереси у суді. Незважаючи на те, що розглядалася справа довго — майже півтора року, рішення суду було справедливим. Івано-Франківський міський суд, рішення якого потім залишив без змін Апеляційний суд Івано-Франківської області, не знайшов підстав для позбавлення пана Ярослава батьківських прав. Справа пана Ярослава була підтримана Центром стратегічних справ УГСПЛ.

«З метою недопущення дискримінації пана Ярослава як ВІЛ-інфікованого та учасника ЗПТ наша приймальня представляла інтереси чоловіка в судовому провадженні. Суд виніс рішення на користь пана Ярослава. Така позиція суду є беззаперечним показником об’єктивності та зростання рівня толерантності з боку судової системи до справ осіб, які в минулому зловживали наркотичними речовинами та розплачуються тепер за свої помилки», — розповідає Юрій Вацик, юрист, координатор громадської приймальні УГСПЛ в Івано-Франківській області.

Щасливий батько маленької Даринки із надією дивиться у своє майбутнє, адже найрідніша людина для нього поряд.

Підготувала Тетяна Гончарук

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: