Публікація

Юрист УГСПЛ припинив дискримінаційні дії лікарів щодо ВІЛ-інфікованої клієнтки

В березні 2019 року юрист УГСПЛ Ігор Скалько захистив права ВІЛ-інфікованої клієнтки щодо забезпечення безперешкодного доступу до первинної медичної допомоги без дискримінації за ознакою ВІЛ-інфекції.

Клієнтка звернулась з приводу проявів дискримінації до неї з боку лікарів сімейної амбулаторії. Дискримінація полягає в тому, що кожного разу для проходження загального аналізу крові, сечі та біохімії, клієнтка має отримувати додатково дозвіл на їх проходження у завідуючої амбулаторії. Крім того, сімейний лікар на направленнях ставить позначку В20 (що означає діагноз ВІЛ). Таку ж позначку ставлять всім її знайомим ВІЛ-позитивним пацієнтам цієї амбулаторії.

Юрист зв’язався з головним лікарем ЦПМСД з приводу позначок, однак, через те, що у клієнтки не було ані копії, ані фото такого направлення, з письмовою скаргою не звертався. Бесіда з головним лікарем ЦПМСД пройшла добре. Лікарка була обурена такою інформацією та заявила, що жодних розпоряджень з цього приводу не давала, запропонувала звернутися пацієнтам до неї особисто із письмовими скаргами.

Під час повторної консультації з клієнткою їй було запропоновано змінити сімейного лікаря та попередити наступного разу про неприпустимість будь яких посилань на її ВІЛ-статус на направленнях на рутинні аналізи. Клієнтка дійсно змінила лікаря. Позначки ставити на направленням перестали.

Юрист УГСПЛ Ігор Скалько

В лютому 2019 року клієнтка звернулась повторно – знову зі скаргою на перепони у доступі до первинної медичної допомоги. Звернувшись в черговий раз до сімейного лікаря для проходження аналізів, він направив її до завідуючої амбулаторії за підтвердженням. Записавшись на прийом до завідуючої, клієнтка зіткнулась з неприпустимим ставленням. Завідуюча амбулаторії вимагала заключення про необхідність здачі аналізів від лікаря «СПІДолога» та відповідний запис про це у амбулаторній картці пацієнтки.

Жінка звернулася до інфекціоніста  поліклінічного відділення третьої міської лікарні за відповідним записом. Інфекціоніст надала довідку, але запис в загальну картку не зробила, посилаючись на збереження таємниці діагнозу.

Отримавши довідку, жінка знову прийшла на прийом до завідуючої амбулаторії та дізналася, що відтепер запис на аналізи відбуватиметься в реєстратурі закладу та всі питання вирішуватимуться в порядку черги.

Вся ситуація дуже обурила жінку, оскільки лікарі знаходяться у різних лікувальних закладах, досить віддалено розташованих один від одного, працюють за різними графіками, отже на отримання направлення на аналізи жінка витратила 5 днів та досить суттєву для неї суму на проїзд.

Клієнтці була надана допомога у оформленні письмової заяви та консультація з приводу реалізації права на звернення. З допомогою юриста УГСПЛ клієнтка подала заяву до головного лікаря ЦПМСД зі скаргою на дискримінацію та отримала позитивний результат її розгляду.

Керівництво ЦПМСД досить позитивно відреагувало на звернення. Провело заняття щодо захисту персональних даних, захисту інформації та доступу до охорони здоров’я для всіх лікарів амбулаторій Центру.

Перед клієнткою письмово вибачились.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: