Публікація

Юридичний коментар УГСПЛ щодо статті 95 КПК України та можливости викорінення практики катування підозрюваних

Базуючись на практиці Європейського суду з прав людини, юристи УГСПЛ переконані, що гарантії частини 4 статті 95 КПК України варто поширювати на показання, отримані не тільки під час класичного допиту, а й в ході інших слідчих дій, в тому числі, слідчому експерименті.  

14 вересня 2020 року у Верховному Суді очікується розгляд кримінальної справи № 740/3597/17, в якій порушено, важливе з точки зору розвитку прав людини, питання про обсяг гарантій, передбачених частиною 4 статті 95 КПК України.

Дана норма була введена в КПК 2012 року з метою викорінення практики катування підозрюваних і суттєво збільшила гарантії захисту прав людини в ході розслідування та судового розгляду кримінальних справ. Однак згодом судова практика окреслила актуальну проблему щодо тлумачення та застосування даного положення у контексті допустимості показань особи, які були надані не тільки під час допиту, а й у рамках інших слідчих дій (слідчих експериментів, експертиз, обшуків тощо).

Нагадуємо, що УГСПЛ раніше підготувала для Верховного Суду своє правове бачення застосування даного положення, ознайомитись із яким можна за посиланням.

Базуючись на практиці Європейського суду з прав людини, юристи УГСПЛ переконані, що гарантії частини 4 статті 95 КПК України варто поширювати на показання, отримані не тільки під час класичного допиту, а й в ході інших слідчих дій, в тому числі, слідчому експерименті.

Віталія Лебідь, юристка Центру Стратегічних судових Справ УГСПЛ:

“Суть проблеми полягає в тому, що національні суди часто у рішеннях посилаються на показання особи, які були дані під час різних слідчих дій, не оцінюючи допустимості такого доказу згідно з частиною четвертою статті 95 КПК України.

УГСПЛ вважає, що будь які відомості, які особа надала органам досудового розслідування під час інших слідчих дій, окрім допиту, можна вважати показаннями та на них необхідно поширювати гарантії частини четвертої статті 95 КПК України. Така гарантія забезпечуватиме реалізацію права на справедливий суд та дотримання принципу недопустимості позасудових свідчень”.

Повне інтерв’ю Віталії Лебідь щодо цього питання знаходиться за посиланням

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: