Публікація

Юридичний аналіз заходів із запобігання поширенню коронавірусу

  1. Загальна інформація

Гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2 (далі – коронавірус) головою Всесвітньої організацією здоров’я Тедрос Аданом Гебреісус на брифінгу  11 березня 2020 року охарактеризована як пандемія, тобто сильна епідемія, що характеризується поширенням інфекційного захворювання на всій території країни та суміжних держав, а іноді й багатьох країн світу. З його слів коронавірус є в 116 державах. Останній раз ВООЗ оголошувала пандемію у 2009 році під час розповсюдження «свинячого грипу» N1H1, до речі, який досі ставлять діагнозом, наприклад, 40 померлим на окупованій частині Донбасу, можна припустити, що помилково, через брак тестів на виявлення коронавірусу. За даними Центру громадського здоров’я, станом на 9:00 16 квітня в Україні 4161 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, з них 116 летальних, 186 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 397 нових випадків. Щоб інфікована коронавірусом особа повністю одужала, необхідно до шести тижнів, про це заявив виконавчий директор Всесвітньої організації охорони здоров’я з надзвичайних ситуацій Майк Райан, тому потрібні кроки не на один день. В усіх країнах не лише вживаються ті чи інші заходи з надання медичної допомоги хворим на коронавірус попри те, що вакцини на сьогодні чи ліків саме від цього захворювання досі немає, а також заходи з попередження інфікування решти людей, зокрема, оголошенням карантину.

В Україні Єдина державна система цивільного захисту переведена на час карантину в режим надзвичайної ситуації. На запобігання поширенню коронавірусу в Україні прийнято пакет нормативно-правових документів, основними з них можна назвати такі:

1.1. Кабінетом Міністрів України винесено постанову №211 «Про запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – постанова №211) від 11 березня 2020 року:

1.2. Встановлено на всій території України карантин з 12 березня по 3 квітня 2020 року, заборонивши проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Спортивні заходи дозволялося проводити без участі глядачів (уболівальників).

1.2.1 В постанову №211 постійно вносилися зміни:

1.2.2 17 березня, а саме заборонено проводити будь-які масові заходи за участі більше 10 осіб, заборонено перевезення більше 10 пасажирів в транспортному засобі міського сполучення, заборонено перевезення пасажирів метрополітеном в містах Києві, Харкові та Дніпрі, заборонено внутрішньообласні та міжобласні перевезення пасажирським транспортом (окрім легкових автомобілів та ще ряду виключень), а також заборонено перевезення залізничним транспортом будь-якого виду сполучення, заборонено роботу місць громадського харчування, окрім адресної доставки. Зобов’язано Міністерство охорони здоров’я забезпечити тимчасове припинення проведення планових заходів з госпіталізації та планових операцій, крім термінових та невідкладних; а також максимальну готовність та перепрофілювання медичних закладів для прийому та лікування інфікованих хворих у тяжких станах.

1.2.3 змінами від 26 березня строк карантину продовжено до 24 квітня 2020 року.

1.2.4 31 березня передбачено, що

  • особи, які мали контакт з хворим на коронавірус або хворіють на зазначену хворобу, є особами, що потребують самоізоляції, строк самоізоляції визначає лікуючий лікар;
  • особи, які потребують самоізоляції, зобов’язані утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими спільно проживають, відвідування громадських місць. Дозволяється відвідувати у невідкладних випадках місць торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, виробами медичного призначення та закладів охорони здоров’я за умови використання засобів індивідуального захисту та дотримання відстані не менше як 1, 5 метра;
  • особи, що відвідували країни/регіони із місцевою передачею вірусу в громаді (крім водіїв та обслуговуючого персоналу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден. Членів поїзних і локомотивних бригад, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті з особою, хворою на коронавірус, вважаються такими, що мали контакт з хворим на зазначену хворобу, і підлягають обов’язковій обсервації (ізоляції) протягом 14 днів після перетину державного кордону у спеціальних закладах, які визначаються Київською міською, обласними державними адміністраціями.

1.2.5 4 квітня додано ряд обмежень, а саме заборонено проведення усіх масових заходів, заборонено переміщення осіб групою більше ніж дві особи, заборонено перебування в громадських місцях дітей до 14 років без супроводу повнолітньої особи, заборонено відвідувати парки, сквери, зони відпочинку, лісопаркові та прибережні зони, крім вигулу домашніх тварин однією особою, а також заборонено відвідувати спортивні та дитячі майданчики, перебування одного відвідувача на 10 кв. метрів торгівельної площі; заборонено перебувати на улицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус. Також зобов’язано обласні та Київську міські державні адміністрації вжити додаткових заходів до виявлення та обслуговування одиноких осіб та осіб, які одиноко проживають, серед громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, осіб, які перебувають на самоізоляції, та організувати належний соціальний супровід.

Також в постанові встановлено осіб, які підлягають самоізоляції:

  • особи, які мали контакт з хворим на COVID-19, крім осіб, які перебували у засобах індивідуального захисту у зв’язку з виконанням службових обов’язків;
  • особи, щодо яких є підозра на інфікування, або особи, які хворіють на COVID-19 та не потребують госпіталізації;
  • особи, які досягли 60-річного віку, крім осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення COVID-19, забезпечують діяльність об’єктів критичної інфраструктури.

В постанові виписано порядок реєстрації самоізольованих осіб до мобільного додатку Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, а також визначено випадки обов’язкової госпіталізації до обсерваторів (ізоляторів):

  • особи, які заявили про добровільну госпіталізацію до обсерватора (ізолятора) у зв’язку з неможливістю дотримання вимог самоізоляції;
  • особи, які двічі порушили умови самоізоляції, крім осіб визначених абзацом 4 пункту 4 цієї постанови;
  • особи, які мали контакт із хворими або мають ознаки інфікування COVID-19 та відмовляються від медичного обстеження, за направленням лікуючого лікаря;
  • особи, які здійснюють перетин державного контролю, окрім деяких винятків, передбачених постановою;
  • особи, які в’їжджають з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим і м. Севастополя через контрольні пункти в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї, окрім деяких винятків, передбачених постановою.

1.2.6 10 квітня розширено перелік винятків осіб, які досягли 60-річного віку, та на яких не поширюється вимога самоізоляції.

1.2.7 17 березня 2020 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (зі змінами від 2 квітня 2020 року), який набрав чинності 18 березня 2020 року. Міністерство фінансів України роз’яснило деякі його положення, зокрема щодо запровадження мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня 2020 по 31 травня 2020, а також звільнення від оподаткування та сплати ЄСВ. Так, за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ лише за себе: фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування; особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема наукову, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, або релігійну діяльність і отримують дохід від цієї діяльності; члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. При цьому, платники ЄСВ на власний розсуд вирішують питання щодо застосування передбаченого звільнення від ЄСВ. Вони можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату ЄСВ за вказані періоди. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування ЄСВ за звітний період. Якщо платник вже сплатив внески за березень та квітень 2020 року, до набрання чинності Законом № 533, такі суми зараховуватимуться податковими органами (без будь-яких заяв платників ЄСВ) у рахунок майбутніх платежів (за умови відсутності недоїмки, штрафних санкцій та/або пені по цьому внеску). Виключення складають випадки самостійного визначення таким платником бази нарахування ЄСВ за звітний період у Звіті.

1.2.8 30 березня 2020 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (VID-19)», який набрав чинності 2квітня 2020 року.

1.2.9 Закон ввів посилення відповідальності за порушення вимог карантину, зокрема, внесено нову статтю до Кодексу адміністративних правопорушень (стаття 44 3), якою введено адміністративну відповідальність за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України“Про захист населення від інфекційних хвороб”, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами. Встановлене стягнення у розмірі від 17 000 до 34 000 гривень для загального суб’єкта, тобто фізичних осіб з 16 років, а на посадових осіб – від 34 000 до 170 000 гривень.

1.2.10 Збільшено санкцію за вчинення злочину, передбаченого частиною 1 статті 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) з штрафу в розмірі до 1700 гривень до штрафу від 17 000 до 51 000 гривень та введенням окрім арешту в 6 місяців і обмеження волі в 3 роки ще можливого позбавлення волі в 3 роки.

1.2.11 Встановлено, що до іноземців та осіб без громадянства, які не змогли виїхати за межі України або не змогли звернутися до територіальних органів/підрозділів Державної міграційної служби України із заявою про продовження строку перебування на території України та/або про обмін посвідки на тимчасове/постійне проживання у зв’язку із введенням карантину, не застосовується адміністративна відповідальність за порушення законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, якщо такі порушення настали в період чи внаслідок встановлення карантину. Оформлення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, у період дії карантину здійснюється за місцем звернення особи.

1.2.12 Введено послаблення ряду процедур для закупівлі та сплати мита окремих предметів, що мають важливе значення на час карантину, подання ряду звітності тощо.

1.2.13 Введено ряд заборон на період дії карантину або обмежувальних заходів та протягом 30 днів з дня його відміни:

1) прийняття рішення про скасування дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання;

2) зупинення публічним акціонерним товариством “Державний ощадний банк України” видаткових операцій за поточним рахунком внутрішньо переміщеної особи за відсутності проходження фізичної ідентифікації;

3) здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування;

4) нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги;

5) припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі;

6) примусове виселення із житла та примусове стягнення житла (житлових будинків, частин житлових будинків, квартир, кімнат у квартирах, кімнат, житлових секцій чи блоків у гуртожитках, інших жилих приміщень), що належить на праві приватної власності громадянам України, під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги;

7) примусове виселення громадян за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг із жилих приміщень у будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення.

  1. Позитивні характеристики

Варто відзначити, що після означення ВООЗ 11 березня коронавірусу пандемією в Україні одразу оголошено карантин на всю територію країни та розпочато запровадження заходів, які необхідні за цієї ситуації. Звичайно, усім хотілося б, щоб держава діяла на упередження проблеми, а не її виправлення, та взялася за цю проблематику значно раніше, але в стані шоку перебуває весь світ, бо це не буденне явище.

Голова правління Інституту правових досліджень і стратегій Андрій Роханський на своїй сторінці у Фейсбук звертає увагу на кількість летальних випадків від грипу та пневмонії в січні 2020 року – 621 людина, і задається питанням: може в нас дві епідемії? Яка б не була відповідь, але карантин з усіма його заходами в значній кількості є виправданим, оскільки може уберегти від швидкого масового інфікування людей, що в разі відсутності карантину та самоізоляції призведе до колапсу, так як медична система не витримає багатомільйонних хворих і все рухне, країна опиниться в хаосі. Саме тому важливо дотримуватися усіх встановлених вимог, навіть якщо деякі з них видаються нелогічними та неузгодженими чи підозріло обмежуючими права та свободи. Коли горить будинок і пожежник силою витягує людину на вулицю він також порушує її права?! Позитивним виглядає постійна динаміка змін в заходах, які вживає держава до запобігання поширенню коронавірусу, чи вони достатні, чи надмірні варто обговорювати, але якщо дивитися на статистику на карті дослідницького центру з коронавірусу в Університеті Джона Гопкінса порівняно з іншими країнами Україна виглядає доволі пристойно і можливо саме завдяки цим усім крокам та високій свідомості наших людей.

Хотілося б подякувати медичним працівникам, які в цей час зустрічаються з неймовірними викликами щодня, але продовжують надавати належну медичну допомогу і очікують на нашу допомогу шляхом підвищення заходів власної безпеки та безпеки оточуючих. Кількість смертей в усьому світі показує, що це не жарти і як раз лікарі, як ніхто це розуміють. Тішить те, що держава хоч трішки оцінила їх жертовність та визначила надбавки до зарплати на час карантину у розмірі до 300 відсотків заробітної плати, але це навряд чи збереже їх від вірусу, тому в світі зараз багато хворіють від тяжких форм коронавірусу та гинуть саме лікарі. Один знайомий мені лікар сказав, що якщо люди будуть не дотримуватися самоізоляції, то ми опинимося в ситуації, яку виправити фактично буде неможливо, почнеться масова загибель людей від ускладнень, які будуть просто пропускати медичні працівники та відповідно не доліковувати на фоні загальної багатомільйонної потреби реагувати на виклики про допомогу, і тоді це може стати схожим на «чуму», коли спалювали вулиці, щоб врятувати місто.

  1. Дискусійні аспекти та застереження

Найбільше дискусій виникає щодо обмеження на вільне пересування. З одного боку всі розуміють, що самоізоляція потрібна, але з іншого боку також виникає ряд питань щодо нелогічних вимог представників влади. Зокрема, якщо дозволено пересування одночасно не більше ніж дві особи загалом, то чому в парку, наприклад, уже пересуватися одній особі вже не можна?! Чим це зумовлено?! Пояснень немає, а тому виникає питання, чи доречна ця вимога і чи не виписана вона випадково і відповідно можливо має бути скасована?!

Хотілося б відмітити два найбільш дискусійних питання щодо вищеназваної постанови №211:

  • встановлення самоізоляції для осіб 60-річного віку. Пояснення влада не надала, тому звичайно що цей пункт потрібно переглянути і або надати медичні ґрунтовні пояснення, чому саме з такого віку автоматично людина потребує самоізоляції або скасувати, а доки це положення не буде обґрунтовано, то його варто було б прибрати з постанови. Адже саме людям в такому віці вкрай корисно перебувати на свіжому повітрі, яке в місті можна знайти лише в парках, скверах тощо, що дуже вдало підкреслила Харківська правозахисна група у своєму висновку від 7 квітня 2020 року щодо цієї постанови;
  • оголошення режиму надзвичайної ситуації замість надзвичайного стану. Така необхідність пояснюється тим, що всі обмеження встановлені на сьогоднішній день мають бути переглянуті та стосуватися усіх державних процедур, наприклад, неможливості проведення виборів, запровадження тих чи інших реформ не пов’язаних з коронавірусом тощо. В світлі цього викликає, зокрема, питання чому 31 березня, коли країна знаходиться в такому стресовому стані потрібно приймати закон про ринок землі?! Такі питання потрібно залишити на період завершення карантину і в спокійній обстановці за участі широкої громадськості обговорити. Ряд країн оголосили надзвичайний стан, наприклад, Латвії, Швейцарія, Вірменія, Японія, Ефіопія, Румунія, Чехія, Болгарія тощо. Закон України «Про правовий режим надзвичайного стану» в статті 17 дозволяє під час режиму надзвичайного стану у зв’язку з надзвичайним ситуаціями техногенного або природного характеру встановлення карантину та проведення інших обов’язкових санітарних та протиепідемічних заходів. Можливо це буде вдале рішення на сьогодні для України.

Дана постанова №211 окрім вищеназваних двох питань має інші вимоги та обмеження, які викликають сумнів у їх правомірності, що спонукають шукати вирішення в суді. Станом на 9 квітня в Окружному адміністративному суді м. Києва зареєстровано 11 адміністративних позовів до Кабінету Міністрів України щодо постанови №211. Позивачі просять визнати протиправними як окремі пункти зазначеної постанови стосовно заборони регулярних перевезень, відвідування парків, скверів, закладів харчування тощо, так і цілком всю постанову. Поки відкрите одне провадження, а саме за позовом підприємця з Одещини.

Варто відзначити, що викликає питання, чому досі в Україні немає обмеження роботи або продовження строків в національних судових процесах, як це зроблено, наприклад, Європейським судом з прав людини, де з 16 березня до 16 червня продовжено усім заявникам строк звернення з заявами та подання відповідей у справах. Українські суди намагаються працювати в умовах карантину наче нічого не змінилося, хоча це фактично неможливо з дотриманням усіх прав та свобод людини і громадянина, що призведе до численних порушень та надалі відповідно звернень до міжнародних інституцій.

  1. Загальний висновок

Дотримувати карантину потрібно, але бездумно та автоматично виконувати все, що вимагають не дозволяє правосвідомість. Можливо в усіх цих вимогах є об’єктивне підґрунтя, яке відоме творцям цих вимог, але до широкого загалу воно не донесене, таким чином потрібно бути готовими, що буде масове невиконання та оскарження. Тим більше влада повинна контролювати ситуації, і себе найбільше, щоб не допустити використання часу самоізоляції більшості населення для запровадження реформ, які не мають змогу обговорити люди для яких вони запроваджуються, а відповідно не можуть висловити свою думку та можливо навіть висловити свій протест проти них. Якщо б щодня до людей зверталися із простим поясненням ситуації, що є, то це, на мою думку, б дало більший результат за всі санкції та поліцейські затримання.

Найгірше, що люди стомилися від самоізоляції та від хвороб, які на них посипалися, а найбільше від стану паніки, яка охопила світ, і зараз починають з’являтися настрої з небажання дотримуватися вимог карантину і вести спосіб життя наче нічого не відбувається. Я почала зустрічати таких людей на вулицях Києва. Це небезпечна тенденція, оскільки несе загрозу швидкого збільшення хворих на коронавірус, адже людина може сама не хворіти, а переносити вірус іншим і заражати до десятка людей. І головне пам’ятати, що віруси передаються не лише від людини до людини, а від людини до тварини та навпаки також, і повітрям, де вірус може залишатися життєздатним до 3 годин. Бережіть себе та своїх рідних, будьте здорові!

 

 

Юрист-аналітик

Центру стратегічних справ

Української Гельсінської спілки з прав людини

Олена Сапожнікова

 

Підготовка юридичного аналізу стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine – USAID Україна) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: