Публікація

Європейський суд з прав людини застосував тимчасові заходи щодо евакуації мирних жителів з Гостомеля

4 березня 2022 року юристи УГСПЛ звернулися до Європейського суду зі клопотанням (зразок див. нижче) про вжиття тимчасових заходів відносно цивільного населення Гостомеля.

Бомбардуваня та наступ збройних сих Російської Федерації було розпочато з першого дня збройної агресії РФ на територію України. За Гостомель постійно точаться активні бойові дії. У зв’язку з тим, що Гостомель має стратегічне значення для противника, вони направляють усі можливі сили на утримання міста під своїм контролем. Наразі населений пункт перебуває під контролем збройних сил РФ.

Українська влада докладає зусиль для евакуації мирного населення, проте збройні сили окупанта не припиняють обстріли під час оголошеного режиму тиші для забезпечення евакуації мирного населення. Уже декілька разів евакуація населення зривалася через неможливість організації безпечного маршруту адже окупанти не припиняють обстріли і не пропускають транспорт для вивезення людей у безпечне місце. Очевидці повідомляють численні випадки цілеспрямованого вбивства цивільних, включаючи дітей, які намагалися самостійно залишити Гостомель; постійні обстріли житлових масивів; силове проникнення до укриттів, де переховуються мирні жителі, з метою пошуку військовозобов’язаних чоловіків; примусове вилучення мобільних телефонів та персональних комп’ютерів, а також продовольства. Майже у кожному дворі розташована техніка окупантів. Подекуди, військовослужбовці РФ займають і самі будинки, залишаючи людей просто неба.

Наразі кількість загиблих цивільних невідома. Люди, які отримали поранення не мають доступу до медичної допомоги. Свідки повідомляють, що на вулицях Гостомеля лежать тіла численних цивільних, вбитих росіянами. Люди не можуть забрати чи поховати тіла своїх рідних.

7 березня 2022 року Європейський суд задовольнив клопотання УГСПЛ про вжиття Російською Федерацією невідкладних заходів щодо безпечної евакуації цивільного населення Гостомеля.

Зокрема, Європейський суд вказав РФ забезпечити безперешкодний доступ цивільного

населення, у тому числі заявників, до безпечних маршрутів евакуації, медичного обслуговування, їжі та іншого необхідного забезпечення, забезпечити швидке та безперешкодне проходження гуманітарної допомоги та переміщення гуманітарних працівників.

Нагадаємо, що 1 березня 2022 року Європейський суд задовольнив клопотання України проти Росії і зобов’язав РФ припинити  військові напади на цивільне населення і цивільні об’єкти, а також забезпечити безпеку закладів медичної допомоги, їх працівників та автомобілів швидкої допомоги на території, які окуповані російськими військами.

4 березня 2022 року Суд розширив застосування даних заходів у міждержавній справі на індивідуальні заяви, подані в інтересах осіб, які перебувають в місцях проведення бойових дій, без доступу до засобів існування, життя і здоров’я яких перебуває в небезпеці. Суд, додатково до зазначених вище заходів, додав, що РФ зобов’язана забезпечити безпечну евакуацію цивільного населення.

 

Зразок звернення до ЄСПЛ:

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: