Публікація

ЄСПЛ вимагає від уряду України включити Наталію З. до списків на обмін

18 вересня 2020 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оприлюднив Проміжне рішення по «Справі Наталі З.». Справа Наталі З., соцпрацівниці Благодійного Фонду «Світанок», яку затримали на лінії розмежування представники т. зв. «ДНР» із препаратом замісної терапії та звинуватили в контрабанді наркотичних засобів, є резонансною прецедентною справою яку супроводжує Центр Стратегічного судового захисту УГСПЛ із лютого 2020 року.

В Проміжному рішенні по справі Наталі З. ЄСПЛ вказав урядам України та Росії вжити заходи щодо медичного лікування Заявника, та оприлюднив вимогу до уряду України вжити всіх необхідних заходів задля повернення Наталії З. на підконтрольну уряду частину України, після чого потрібно буде провести ще одне медичне обстеження та лікування.

Також в цьому рішенні ЄСПЛ офіційно поінформував сторони щодо включення справи до розгляду за прискореною процедурою.

Світлана Мороз

Коментар Світлани Мороз, голови правлiння БФ “Клуб “Свiтанок”:

«Я побоююся радіти передчасно, але для мене це супер-новина! Відповідь ЄСПЛ по справі Наталки  дає мені більше надії на її звільнення. Вона вже майже три роки перебуває в заручниках репресивної наркополітики та збройного конфлікту. Я дуже чекаю відповіді від людей наділених владою щодо дій, які вживаються по її звільненню. Моя подяка адвокатові Євгену Чекарьову. Ми отримали ще одне свідчення важливості та ефективності співпраці з правозахисними організаціями, такими як УГСПЛ».

З лютого 2018 року Українська Гельсінська спілка з прав людини надає безоплатну правову допомогу людям, які живуть з ВІЛ, уразливим до зараження ВІЛ та хворим на туберкульоз. За цей час з понад 500 справ по захисту ВІЛ-позитивних людей 36 було визнано стратегічними та передано на юридичний супровід до Центру Стратегічних судових справ УГСПЛ з перспективою подань до ЄСПЛ.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: