Публікація

ЄСПЛ став на захист черкащан, яких позбавили житла – справа Чорненко проти України

Адвокати УГСПЛ домоглися перемоги у справі родини Чорненків, яких у 2009 році виселив з дому власник гуртожитку. 14 січня 2021 року Європейський суд встановив, що Україна порушила право заявників на недоторканність житла.

Родина заявників отримала кімнату у черкаському гуртожитку у безстрокове користування ще у 1996 році, коли Микола Чорненко працював на державному підприємстві «Черкасибудматеріали». Коли підприємство стало приватним, заявників тимчасово переселили до іншого гуртожитку, ніби-то на час проведення ремонту у їхньому постійному житлі. Насправді ж нове приватне підприємство мало інші плани – кімнати гуртожитку перетворили на квартири, які можна було продати за ринковою ціною. Так пан Чорненко з дружиною та малолітнім сином майже опинилися на вулиці – з тимчасового житла їх виселили, а назад до старого вже більше не пустили.

Спочатку український суд став на сторону заявників. Посилаючись на положення Житлового кодексу, суд встановив, що «Черкасибудматеріали» тимчасово переселили заявників на час проведення ремонту, а тому їх не можна вважати такими, що втратили право користування жилим приміщенням. Суд застосував статті 100-102 Житлового кодексу, які зобов’язують власника будівлі надати мешканцям інше житло у разі виселення на час реконструкції.

Коли вже здавалося, що заявники відстояли своє право повернутися додому, підприємство «Черкасибудматеріали» ініціювало новий позов всупереч принципу res judicata – справа, в якій існує кінцеве рішення, що набрало законної сили, не може бути переглянута судом. Проте Придніпровський районний суд м. Черкаси дійшов протилежного висновку. Він встановив, що попередній спір стосувався гуртожитку, якого більше не існує, і розглянув «нову» справу – цього разу про квартиру, на яку була перетворена стара кімната заявників. Оскільки реконструкція була проведена за часів, коли гуртожиток вже був у приватній власності «Черкасибудматеріалів», суд вирішив, що відносини між сторонами регулюються іншим розділом Житлового кодексу, який не захищає родину заявників від виселення. Апеляція та касація Чорненків, на сторону яких на той час стала і місцева прокуратура, були відхилені українськими судами.

Придніпровський районний суд м. Черкаси

У 2009 році заявників остаточно виселили з гуртожитку. Аби не залишитись на вулиці, вони придбали будинок за 25 кілометрів від Черкас, взявши кредит на 20 років під значний відсоток.

У тому ж 2009 році заявники звернулися до Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) у Страсбурзі. І хоча на рішення родині Чорненків довелося чекати 12 років, все було не дарма. ЄСПЛ погодився з тим, що спір заявників та «Черкасибудматеріалів» вже було вирішено судом у першому провадженні, де суд став на бік родини Чорненків. Вирішуючи другий позов, українські суди не пояснили, чому застосували до справи інші правові норми, які не захищають їх від виселення. Хоча український Житловий кодекс і досі «втілює в життя ленінські ідеї побудови комуністичного суспільства», він все ж таки встановлює високі правові гарантії, що захищають українців від неправомірного позбавлення житла у будинках державного та громадського житлового фонду.

Європейський суд з прав людини, м. Страсбург (Франція)

За порушене право Україна заплатить родині Чорненків 4500 євро компенсації моральної шкоди та 200 євро на відшкодування витрат. Заявники також зможуть ініціювати перегляд справи в українських судах, подавши відповідну заяву до Верховного Суду України.

 

Публікація підготовлена Оленою Проценко.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: