Публікація

ЄСПЛ почав комунікацію у справі про право одностатевих пар на шлюб, яку ведуть адвокати УГСПЛ

3 лютого, під час онлайн-презентації щорічної доповіді Правозахисного ЛГБТ Центру «Наш світ» «СПІЛЬНОТА ОНЛАЙН. Становище ЛГБТ в Україні у 2020 році», керівник Центру стратегічних судових справ УГСПЛ Михайло Тарахкало та координатор НГО «Правозахисний ЛГБТ Центр «Наш світ» Андрій Маймулахін розповли про деталі першої в Україні скарги до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо можливості укладати в Україні шлюб одностатевим парам.

 

 У 2014 році Українська Гельсінська спілка з прав людини та партнерська організація Правозахисний ЛГБТ Центр «Наш світ» вирішили провести «модельну» справу про можливість узаконити певні суспільні відносини для того, щоб вони були захищені у правовому полі. У зв’язку з цим, до Європейського суду з прав людини   було подано кілька скарг щодо одностатевих партнерств осіб, які хотіли офіційного визнання та реєстрації.

Був пройдений шлях через національну судову систему, однак через відсутність результату адвокати УГСПЛ звернулися до ЄСПЛ. У січні 2021 року ми отримали повідомлення, що справа пройшла етап комунікації державі Україна. Це коли сторони подають ключові аргументи щодо того, було порушення Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ), чи ні. Після цього приймається остаточне рішення.

На даний момент УГСПЛ формує перелік аргументів на підтвердження наявності зазначених порушень.

ЄСПЛ поставив питання: чи є дискримінація осіб, які перебувають у фактичних шлюбних відносинах стосовно осіб, які можуть укладати офіційні шлюби? Адже в Україні для гомосексуальних пар не існує альтернативи шлюбу.

Михайло Тарахкало, керівник Центру стратегічних судових справ УГСПЛ

На думку М. Тарахкала, державі буде складно заперечити факт дискримінації. Адже в інших країнах-членах Ради Європи (напр. Італія та Греція) завдяки низці рішень ЄСПЛ досить розвинена практика позитивного вирішення цього питання. Як правило, у цих кейсах йдеться про порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) у поєднанні зі статею 14 (заборона дискримінації). Визнавалося, що відносини, в яких перебувають особи однієї статі, можна вважати сімейним життям у значенні Європейської конвенції з прав людини.

«Для мене, як для юриста, не зрозуміло, чому держава не може законодавчо легалізувати певний стан особи, в якому вона фактично перебуває».

Є багато цивільних прав, якими не можуть користуватися представники ЛГБТ-спільноти у фактичних сімейних відносинах. Це породжує багато проблем з юридичної точки зору, які необхідно врегулювати вже сьогодні.

Позивачами у справі, яка зараз знаходиться на комунікації ЄСПЛ, є Андрій Маймулахін та його партнер Андрій Марків. Коментуючи стан розгляду справи, координатор НГО «Правозахисний ЛГБТ Центр «Наш світ» процитував спільну з партнером заяву:

 

Андрій Маймулахін, координатор НГО «Правозахисний ЛГБТ Центр «Наш світ»

«Ми, Андрій Маймулахін та Андрій Марків, знаходимося у сімейних відносинах більше 10 років. Ми живемо як сім’я: в нас є спільна власність, взаємна підтримка та турбота, наші улюблені домашні тварини, зобов’язання один перед одним та відповідальність. Ми ділимо всі радощі і прикрощі, як будь-яка щаслива сім’я. Однак в очах держави ми просто 2 окремих чоловіка, які, по суті, не мають між собою взаємних прав та обов’язків. Ми не згодні з цим. Тому наприкінці 2014 року, за юридичної підтримки Правозахисного ЛГБТ Центру «Наш світ» та Української Гельсінської спілки з прав людини ми подали до Європейського суду з прав людини скаргу, в якій відстоюємо свої загальнолюдські права».

 

Публікацію підготовлено за матеріалами www.facebook.com/zmina.ua.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: