Публікація

ЄСПЛ отримав доповнення у справі першої жертви окупації Криму Решата Аметова

З 2014 року УГСПЛ надає підтримку по справі вбивства кримськотатарського активіста Решата Аметова. У 2015 році Центр стратегічних справ УГСПЛ направив до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) скаргу проти України та Росії, як держави-окупанта, нарікаючи, зокрема, на відсутність ефективного розслідування по справі з боку обох держав.

Доповненням скарги до ЄСПЛ юристи займалися з весни минулого року. У грудні 2019 року УГСПЛ отримала лист від ЄСПЛ з проханням надати додаткову інформацію по справі до 24 січня 2020 року. Саме тоді правозахисники вже знаходилися на завершальному етапі підготовки доповнень, тому у січні відправили до ЄСПЛ повну інформацію щодо стану розслідування на материковій Україні та на півострові, вказавши, зокрема, на невідповідність розслідування, проведеного окупаційною владою.

Юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Анастасія Мартиновська зазначає, що однією з особливостей роботи над справою було те, що довелося фактично аналізувати три розслідування: проведене українськими органами в період з 15 березня 2014 року до 21 березня 2014 року, а також розслідування українських та російських органів слідства в період окупації.

«Аналіз матеріалів справи продемонстрував, що перший етап розслідування був ефективним та логічним. Однак не можна оцінити схвально продовження розслідування окупаційною владою. Вони не використовували вже здобутих українським слідством даних та не продовжили розслідування по тому плану, що вже був складений. Справа неодноразово закривалась та затягувалася. Тож було втрачено дуже багато часу і можливостей для слідства», – прокоментувала розслідування юристка ЦСС УГСПЛ Анастасія Мартиновська.

Доповнення, яке нині отримав ЄСПЛ, демонструє як втрачені, так і перспективні можливості для розслідування з боку окупаційної влади.

Паралельно в УГСПЛ працювали на національному рівні на материковій частині України, спонукаючи українські слідчі органи розслідувати ту частину справи, яку вони можуть робити без доступу до півострову. 10 вересня 2019 року Прокуратура АР Крим повідомила про розкриття викрадення і вбивства Решата Аметова.

Зараз юристи УГСПЛ очікують на етап комунікації, на якому вже уряди країн-відповідачів мають прозвітувати про свою діяльність та довести її ефективність.

Довідково:

Решат Аметов – одна з перших жертв окупації Криму. Він міг бути в списках безвісно зниклих, але його понівечене тіло знайшов випадковий перехожий. 03 березня 2014 року 39-річний кримськотатарський активіст вранці вийшов зі свого будинку в сімферопольському мікрорайоні Мар’їно. Родичам він сказав, що має намір піти до військкомату й записатися до лав добровольців українського війська. Пізніше відеокамери зафіксували Аметова, який проводив одиночний пікет проти окупації Криму російськими збройними силами на площі Леніна перед будівлею кримського уряду. На відеозапису зафіксовано момент, коли кілька представників «Самооборони Криму» скручують Аметову руки й садять до автомобіля.

За два тижні біля села Земляничного Білогорського району Аметов знайдений мертвим із численними слідами тортур на тілі та обв’язаною клейкою стрічкою головою, поруч знайшли наручники. Пізніше встановлено причину смерті – ножове поранення в область ока.

Обставини викрадення Решата Аметова і портрет його активізму спільно досліджували Медійна ініціатива за права людини і УГСПЛ.  Українська Гельсінська спілка з прав людини у 2015 році подала заяву до Європейського суду з прав людини від імені родини Решата Аметова щодо насильницького зникнення, позбавлення життя зі слідами катування, жорстокого поводження, а також проведення неефективного розслідування обставин його жорстокого вбивства, а отже, порушення права на життя і відсутності ефективних засобів правового захисту.

Матеріал підготовлений за підтримки Програми USAID «Права людини в дії».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: