Публікація

Яких змін потребує медійне законодавство після виборчої компанії 2007 року?

Круглий стіл на тему «Яких змін потребує медійне законодавство після виборчої компанії 2007 року» пройшов нещодавно в Києві. Його організаторами стали «Центр суспільних медіа», «Індустріальний телевізійний комітет», «Незалежна асоціація телерадіомовників» та «Інститут Медіа Права». Під час обговорення перебігу виборчої компанії 2007 учасники, якими були представники політикуму, представники медіа індустрії, експерти Незалежної ради з питань діяльності ЗМІ під час виборів, говорили про помилки та недоліки виборчого законодавства, про власні рамки участі та відповідальності в процесі здійснення та висвітлення виборчої компанії 2007 року, про необхідність внесення змін.

Андрій Шевченко, народний депутат, Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради 5-го скликання говорив про те, що вибори, які неможливо повноцінно показати і описати не є демократією, а королівством кривих дзеркал. Тому, вважає Андрій Шевченко, Закон «Про вибори народних депутатів України» повинен працювати на суспільство і бути зручним для журналістів.

Також представники політичних партій говорили про складність і бюрократизм процедури, з якою вони зіткнулися в роботі зі ЗМІ під час виборів 2007.

Представники медіа індустрії розповіли про недосконалість законодавства, як єдиного регулюючого механізму у їх роботі. Як зазначила Катерина Котенко, виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету, «Індустрія не може бути залежною від інтересів окремих політиків, а повинна керуватися Законом. Помилки та недолуге тлумачення політичної агітації під час виборів 2007 року призвели до отримання попереджень від Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення».

Про проблеми, які доводилось вирішувати в процесі роботи під час виборів розповів Тарас Шевченко, голова Незалежна експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів : «Досвід Незалежної експертної ради показав, що в законодавстві є багато проблем, які потребують вирішення, зокрема: порядок висвітлення в новинах виборчої компанії, чіткі правила стосовно розміщення передвиборчої агітації, можливість доступу журналістів до біографій та декларацій кандидатів у народні депутати».
Ольга Большакова, керівник програми законодавчих ініціатив Незалежної асоціації телерадіомовникуів, член Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів повідомила: «Цього року, на відміну від попереднього, було багато дискусій та думок серед членів Незалежної експертної ради і завдяки цьому в наших рішеннях знайшли відображення всі аспекти виборчого законодавства».

Результатом роботи круглого столу стали рекомендації щодо змін до законодавства, що потребують нагального вирішення. З ними ви можете ознайомитись тут: doc-file (39.936 kb)

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: