Публікація

«Якщо не діяти – в певний момент може стати занадто пізно». Коментар УГСПЛ щодо виграного судового кейсу проти рішення Рівненської міськради

5-го червня 2020 року Рівненський окружний адміністративний Суд виніс рішення визнати протиправним та нечинним рішення Рівненської міськради “Про заборону проведення на території міста маршів представників ЛГБТ-спільнот”. Рішення було оприлюднене 22 червня 2020 року, та внесене до Єдиного державного реєстру судових рішень 9 липня 2020 року.

Рішення про заборону проведення маршів ЛГБТ-спільнот депутати прийняли на сесії Рівненської міської ради 24 грудня 2019-го року. Тоді за таку заборону проголосували 36 обранців. Ініціатором рішення став депутат від “Свободи” Олег Карпяк.

Згодом у коментарі Суспільному міський голова Рівного Володимир Хомко визнав, що депутати перевищили свої повноваження, приймаючи це рішення.

У лютому 2020 року 22-річний рівнянин Дмитро Деркач, який живе та навчається у Києві, подав в суд на Рівнераду. Як згодом він пояснив Суспільному, що його рішення було вмотивоване почуттям справедливості.

Рішення Рівнеради передбачало заборону пропаганди різних видів девіантної статевої поведінки і унеможливлення в межах Рівного публічних кампаній і заходів ЛГБТ-спільноти. На думку адвокатки УГСПЛ Марії Цип’ящук, яка представляла у суді позивача, депутати перевищили свої повноваження щодо обмеження прав і свобод людей.

 

Марія Цип’ящук (УГСПЛ)

Марія Цип’ящук, адвокатка Рівненської юридичної приймальні УГСПЛ: «В першу чергу, я щиро радію тому, що знайшлася людина, якій не було байдуже, що в його місті орган місцевого самоврядування приймає подібні рішення. Маю на увазі Дмитра Деркача, який з власної ініціативи подав позов до суду, щоб скасувати це рішення. По-друге, ми приємно вражені тим, як суд уважно та послідовно розглянув викладені нами аргументи, інші аспекти справи та надав їм якісну правову оцінку.

Дуже раджу почитати повний текст рішення, де можна знайти детальне обгрунтування судом численних порушень, які випливають із рішення міськради: незаконне втручання у свободу вираження поглядів, зібрань, дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації, винесення рішення із перевищенням власних повноважень і формулювання його змісту із порушенням принципу правової визначеності та ін.

Зрештою, я сподіваюся, що цей випадок стане, з одного боку, певним запобіжником для ОМС щодо подібної поведінки (сподіваюся – не лише в м. Рівному), а з іншого – спонукатиме людей не ігнорувати очевидні порушення, які відбуваються навколо них та діяти. Інакше, якщо не діяти – в певний момент може стати занадто пізно або ж наслідки відвернути буде значно важче.»

Повний текст судового рішення щодо визнання протиправним та нечинним рішення Рівненської міськради “Про заборону проведення на території міста маршів представників ЛГБТ-спільнот” знаходиться за посиланням.

З лютого 2018 року Українська Гельсінська спілка з прав людини цільово надає безоплатну правову допомогу людям, що живуть з ВІЛ/СНІД, уразливим до зараження ВІЛ та хворим на туберкульоз. З 2019 року допомогу було розширено – сьогодні правову допомогу можна отримати у мережі громадських приймалень УГСПЛ у 13 містах України. Адреси приймалень знаходяться за посиланням.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: