Публікація

Якістю чи кількістю?

У Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин опрацьовуються сім законопроектів про внесення змін до Закону „Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні”.

Як зазначив голова Комітету Геннадій Удовенко, „така кількість законодавчих пропозицій до чинного закону свідчить про важливість та актуальність зазначеної проблеми, якою Комітет опікується впродовж усіх скликань Верховної Ради України”.

Подані на розгляд Верховної Ради України законопроекти спрямовані на запровадження єдиного підходу при визначенні реабілітованих осіб, порядку надання пільг та компенсаційних виплат, визначення статусу колишніх малолітніх політичних в’язнів. В основному законопроекти передбачають врегулювання комплексу питань, пов’язаних із посиленням соціального забезпечення та захисту жертв політичних репресій.

За словами Г.Удовенка, процес правової реабілітації осіб, необґрунтовано засуджених, включаючи позбавлених волі, переселених в примусовому порядку, висланих і засланих за період 1917-1991 років розпочався з 17 квітня 1991 року, з моменту прийняття Верховною Радою України Закону “Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні”, однак  поза сферою його регулювання залишається чимало проблем, що вимагають правової регламентації, а також є положення, які потребують перегляду і оновленню .

Г.Удовенко підкреслив, що до Комітету продовжують надходити численні звернення від місцевих органів виконавчої влади  і самоврядування, громадських організацій, від народних депутатів України, в яких наголошується, що “репресовані з нетерпінням і надією очікують ухвалення нової редакції закону”.

„На жаль, 7 вересня 2004 року під час обговорення та голосування проекту постанови про порядок денний шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання Верховна Рада України не підтримала включення до порядку денного шостої сесії  вищезгаданих законопроектів”, – сказав голова Комітету.

Звертаючи увагу народних депутатів України на актуальності і необхідності прийняття цих законопроектів, Г.Удовенко знову звернувся  до керівників депутатських груп і фракцій Верховної Ради України з проханням підтримати пропозицію Комітету щодо включення їх до порядку денного шостої сесії. На його думку, це консолідує народних депутатів, адже серед 30 тисяч  колишніх в’язнів є і їх виборці, в основному люди похилого віку, які втратили сім’ї, близьких, позбавлені самого необхідного. Про своє звернення до керівників груп і фракцій Верховної Ради України  голова Комітету поінформував авторів  поданих законопроектів. 

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: