Публікація

Які права та свободи порушує гендерно-обумовлене та домашнє насильство?

Марія Широбокова
Марія Широбокова

Сьогодні, коли людина підкорює космос, коли за допомогою науки творять справжні дива, гендерно-обумовлене насильство та насильство над дітьми здаються такими далекими проблемами, які зникли в минулому або стаються, але поодиноко і обов’язково у країнах третього світу. На жаль, реальність інша. Оскільки таке насильство включає в себе різні види, воно порушує цілий ряд основоположних прав і свобод людини:

  • фізичне насильство, що може проявлятись в умисному нанесенні тілесних ушкоджень; у примушуванні виживати алкогольні чи наркотичні речовини; позбавленні їжі, що порушує право на здоров’я людини. Також це може бути примусове переміщення або навпаки домашній арешт, що обмежує свободу пересування жертви. І найстрашніше порушення, що настає внаслідок фізичного впливу – порушення права на життя, а також права не піддаватись жорстокому поводженню.
  • Сексуальне насильство, тобто зґвалтування; примушування до небажаних сексуальних контактів, до зайняття секс-бізнесом, до вагітності або аборту порушує право на недоторканість та цілий ряд репродуктивних прав: на репродуктивний вибір, на репродуктивне здоров’я, на контрацепцію, на штучне переривання вагітності.
  • Економічне насильство порушує такі економічні права людини, як право на житло, одяг, майно, працю. Наприклад, людина обмежується у доступі до власних коштів, речей, майна, їй не дають можливість працевлаштуватись чи навчатись, або навпаки змушують працювати, шантажують.
  • Психологічне насильство, що проявляється в постійних погрозах та приниженнях, переслідуванні, дискримінації через переконання, національну чи расову приналежність(іншу підставу), порушує право на захист честі і гідності, свободу совісті й переконань.

Найголовніше, якщо це стається з Вами, або Ви випадково є свідком подібних ситуацій – не мовчати! Треба знайти в собі сили розповісти свою історію й надати необхідні докази, якби тяжко це не було, адже відсутність покарання тільки дає насильнику відчуття влади й всемогутності, а отже дуже вірогідно, що він повторить свій злочин. Необхідно зупинити це зло.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: