Публікація

Які нові виклики стоять у сфері запобігання домашньому насильству в ситуації збройного конфлікту?

29 березня в офісі УГСПЛ відбулись чергові лекції у рамках курсу «Правозахисний практикум». Експерт аналітичного напрямку Спілки Алла Блага розповіла студенткам-міжнародницям про протидію гендерно-обумовленому насильству та захист дітей від сексуальної експлуатації. Слухачки курсу поділились власними думками по темі.

Своїм баченням нових викликів, що стоять перед Україною у сфері запобігання гендерному та домашньому насильству у ситуації збройного конфлікту, поділилась магістрантка ІМВ Олександра Сидорко.

Олександра Сидорко
Олександра Сидорко

В рамках збройного конфлікту, на жаль, дедалі частіше виникають випадки насильства щодо жінок, як фізичного так і психологічного. На cході України триває складна ситуація та нерідкими стають випадки зґвалтування та нанесення психологічних страждань. Для того, щоб впоратися з цим складним положенням, державі, по-перше, необхідно підвищити рівень обізнаності населення. Жінки повинні знати куди їм можна звернутися в разі випадків актів насильства та де вони можуть знайти порятунок.

Важливим є налагодження функціонування органів державної влади в цьому напрямку. Постає виклик подальшого реформування законодавства для більш ефективних дій національної поліції, соціальних служб та організацій. Сьогодні жінки повинні мати можливість виїхати на безпечні території з зони ведення бойових дій для запобігання насильству. З цього виходить, що повинно відкриватись більше кризових центрів для жертв насильства.

Стосовно домашнього насильства, то наразі є необхідними програми реабілітації для українських військових, які брали участь у бойових діях. Чоловіки, які півроку або більше воювали на сході країни, повертаючись до своїх сімей, проявляють агресію. Навіть якщо до цього не було жодних випадків насильства, то після бойових дій воно спрямовується проти дружини та дітей. Тому з кожним роком збільшуються спалахи домашнього насильства в нашій країні. Наразі дуже важливим є створення державної програми реабілітації учасників бойових дій на сході України для проходження ними належної психологічної реабілітації.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: