Публікація

Як знаходять роботу в україні люди з інвалідністю?

В Україні знайти роботу людині з інвалідністю важко, але можливо, причому на високооплачувані посади. Ключовим критерієм для бізнесу стає професіоналізм працівника. Держава ж замість заохочення застосовує “принцип батога” до тих підприємств, які не виконують квоту працевлаштування 4% осіб з інвалідністю.

Такі висновки зробили експерти під час дискусії “Як знайти роботу в Україні людині з інвалідністю?”.

За даними Міністерства соціальної політики, в Україні працевлаштовано приблизно 731 тисяча осіб з інвалідністю, це приблизно 30% від загальної кількості. Більше того, для 70% працевлаштованих людей з інвалідністю не потрібно створювати додаткових умов, а існуюче бар’єрне середовище – не перешкода для працевлаштування. Хоча ситуацію з бар’єрами потрібно однозначно змінювати, каже Роман Пилипенко, начальник відділу реабілітаційних послуг та зайнятості інвалідів департаменту соціального захисту Міністерства соціальної політики.

Представники бізнесу настроєні менш оптимістично. Так, за словами Руслани Березовської, директора експертно-аналітичного центру HeadHunter (hh.ua), лише 4% вакансій за вересень 2015 року містять в собі пропозицію роботи для людей з інвалідністю. Ситуація змінюється в кращу сторону, але дуже поступово.

«Щоб змінити ситуацію, потрібно інформувати про те, що люди з інвалідністю є активними члени суспільства», – переконаний Михайло Новосецький, експерт Національної асамблеї інвалідів. Інша річ, що умови працевлаштування не завжди створені. І якщо на одне місце претендуватимуть людина, яка має цукровий діабет, незряча людина чи особа, яка пересувається на візку, роботодавець, ймовірніше, візьме людину саме з цукровим діабетом: “інвалідності” не видно і не потрібно створювати додаткових умов”.

Громадськість та державні органи бачать різні способи для того, аби люди з інвалідністю мали змогу знайти роботу. Представники Мінсоцполітики переконані, що виходом стане створення спеціальних пільгових  умов для підприємств на кшталт УТОС (Українське товариство сліпих)  і УТОГ (Українське товариство глухих). Для цього вже навіть розроблений законопроект.

Громадські ж організації вбачають у таких діях небезпеку, адже люди з інвалідністю знову будуть ізольовані від суспільства і не матимуть стимулу шукати роботу на відкритому ринку праці. Тому пропонують заохочувати підприємців працювати в напрямку протидії дискримінації.

Для цього громадські активісти створили “Індекс корпоративної рівності в Україні“. Представник проекту Ліза Кузьменко зазначає: “Поки що лідирують міжнародні компанії, які мають свої представництва в Україні. Ми сподіваємося, що скоро “підтягнуться” і суто українські підприємства”.

Під час дискусії відбулася презентація інтерактивного ролику, де головний герой – людина з інвалідністю в пошуках роботи. Чим завершиться його історія, дивіться за посиланням https://goo.gl/bZ3B6X

Захід відбувся в рамках проекту:  “Досягнення рівності: спільний підхід для покращення стану  рівності та недискримінації”

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: