Публікація

Як забезпечити право дітей знати правду про війну

Експерти та експертки 3 червня провели другу дискусію «Право на правду в освіті» з циклу онлайн дискусій, присвячених праву на правду, як невід’ємної складової перехідного правосуддя.

У центрі обговорення були діти, а саме, як забезпечити їх право знати правду про війну. На думку учасників, грамотний підхід до цього питання дає шанс суспільству виростити покоління із стійкою нетерпимістю до війн, а також з повагою до прав людини та її гідності. Це, в свою чергу, є надійним запобіжником недопущення війн у майбутньому.

«Непотрібно боятися говорити правду про причини та перебіг конфлікту, адже таким чином ми закладаємо підвалини мирного майбутнього», – наголосила Олена Семьоркіна, спеціалістка з питань нормотворення УГСПЛ, Заслужений юрист України.

Ігор Усенк , професор, заввідділу історико-правових досліджень в Інституті держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, Заслужений юрист України роз’яснив аудиторії поняття «право на правду»: «Це право знати об’єктивну, достатньо повну і не спотворену інформацію про російську агресію».

Під час свого виступу, директор Освітнього дому прав людини в Чернігові Сергій Буров підкреслив, що саме держава зобов’язана нам гарантувати це право і не обмежувати нас в доступі до фактів, що стосуються збройної агресії».

Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті підкреслив: «Російсько–українська війна – найочевидніший приклад цінності правдивої інформації. Гарантування права на правду має особливе значення в сучасну епоху інформатизації, коли через технічні можливості збільшується кількість недостовірної та викривленої інформації».

Ключовою тезою виступу Богдана Бернадського, Доцента кафедри суспільного розвитку та суспільно-владних відносин НАДУ при Президентові України, доктора юридичних наук, кандидата історичних наук права стала теза про необхідність створення потужної системи освіти, починаючи із шкільної, яка повинна формувати у дітей вміння аналізувати і осмислювати інформацію.

Про необхідність включатися освітянам в боротьбу з фейками – смертельною зброєю в інформаційній війні РФ, що розколола наше суспільство зсередини, розповів координатор Центру Документування УГСПЛ Олексій Біда. «В умовах гібридної війни освіта має виховивати резистентність до пропаганди та маніпуляцій, а також розвивати критичне мислення юних поколінь», – підсумував експерт.

Олександра Козорог, координаторка напрямку формальної освіти УГСПЛ, звернула увагу, що в середній школі часто обходять стороною тему війни через дражливість цієї теми та відсутність матеріалів, необхідних для її викладання. У свою чергу, Валентина Потапова, координаторка освітнього напрямку УГСПЛ, рекомендувала користуватися «педагогікою пам’яті». Це не про викладання суто фактів, а про вироблення в учнів активного ставлення до проблем сучасного суспільства, які базуються на колективній пам’яті про людські страждання.

«Ми вирішили олюднити історію і допомогти вчителям більше попрацювати із спогадами тих, хто на власні очі бачив трагічні події», – зазначила пані Олександра, презентуючи посібник “Історія одного міста: як викладати окремі питання щодо збройної агресії РФ на Сході України”.

За підсумками дискусії будуть сформовані пропозиції для громадянського суспільства та державних органів щодо гарантування права суспільства на правду.

Відеозапис дискусії за посилання:

Організатори заходу УГСПЛ та Харківська правозахисна група (ХПГ) за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується УГСПЛ.

 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: