Публікація

Як ветеранам війни та іншим категоріям, що мають право, отримати пільги і що вони дають

Збройна агресія РФ проти України нанесла нашому суспільству незагойні рани. Від бойових дій на Донбасі постраждало або загинуло більше 40 000 тисяч людей, з них більше 14000 – українські військові. Жахіття війни на власні очі побачили захисники та захисниці, кількість яких приблизно дорівнює кількості мешканців та мешканок міста Маріуполя (за даними Міністерства у справах ветеранів України статус учасника бойових дій на сьогодні мають понад 405 тисяч людей: понад 405 тисяч людей.

Вони та їх родини заслуговують на гідну підтримку та соціальні гарантії від держави. Проте адвокати УГСПЛ стикаються з непоодинокими випадками порушення державними органами прав таких осіб та їх родин. Так, в березні цього року ми розповідали як допомогли пані Анні отримати статус члена сім’ї загиблого військовослужбовця. Її чоловік Сергій раптово помер від серцевого нападу у зоні проведення Операції об’єднаних сил. Чиновники стверджували, що захист Батьківщини – це не виконання військових обов’язків в період проходження служби. А в кінці 2020 ми писали як цивільній дружині загиблого десантника з Дніпра намагалися відмовити у призначенні пільги, що передбачена родинам загиблих учасників війни.

З метою поінформування представників та представниць Збройних Сил України про їх права та недопущення подібних випадків їх порушення у майбутньому, ми підготували корисну пам’ятку щодо статусу ветеранів війни про те:

·      хто має право на отримання пільг;

·      хто відноситься до членів сімей загиблих, померлих;

·      які документи необхідно подати;

·      які пільги надаються.

Скачати можна ТУТ. Будемо вдячні за розповсюдження!

 

Захист прав постраждалих від наслідків збройної агресії РФ проти України здійснюється в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: