Публікація

Як в місті Ж. держава засудила людину за стягнення боргу на користь держави

Більше 5 років перебував під слідством податковий керуючий Микола Бобик. Основна його провина полягала у виконанні наказу керівництва про стягнення боргу перед державою з підприємства-неплатника податків.

Підприємство заборгувало державі близько двох мільйонів гривень.  Податковий керуючий двічі надсилав податкову вимогу про сплату боргу. Проте, мільйони державі ніхто не повертав.

Більше того, посадова особа підприємства –  директор та один із засновників, вже знаходився в СІЗО міста Ж., саме за несплату податків.

Зрештою, заступник начальника податкової інспекції міста Ж. прийняв рішення про стягнення з боржника коштів та інших активів. Виконати наказ керівництва повинен був Микола Бобик. Що він і зробив: здійснив опис приміщення, та передав його до юридичної особи, яку визначає податкова, для реалізації. Приміщення продали на аукціоні. Держава отримала кошти. Податковий керуючий здійснив покладені на нього обов’язки.

Проте, директор підприємства, який вийшов з СІЗО, з таким завершенням історії не погодився. І звернувся до прокуратури і суду, аби визнати дії Миколи Бобика як службову недбалість, яка проявилася в стягненні боргу в інтересах держави.

5 років прокуратура міста Ж. намагалася зробити все, аби податкового керуючого було засуджено. Чотири рази щодо нього змінювали обвинувачення. В 2009 році Миколу Бобика виправдав суд. В тому ж таки 2009 році апеляція виправдувальний вирок скасовує і направляє справу до прокуратури м. Ж на додаткове розслідування. Прокуратура  приймає рішення про закриття вказаної справи за відсутністю в діянні Миколи Бобика складу злочину та порушує відносно нього нову справу, але вже за більш тяжчий злочин. В 2010 році пана Бобика засуджують до 3-х років позбавлення волі умовно з позбавленням права обіймати організаційно-розпорядчі посади всіх форм власності на 3 роки.

Хочеться нагадати, що рішення про опис активів підприємства приймав заступник начальника податкової інспекції міста Ж. Він же підписував і податкові вимоги. Податковий керуючий лише виконував наказ керівництва. За що і отримав кримінальне покарання.

Зараз Микола Бобик направив касаційну скаргу до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ. Сподівається знайти справедливість там.

P.S. Не знаю чому, але всі мої знайомі, які прочитали про цю справу, чомусь починали цитувати слова з пісні Володимира Висоцького

 

«Жил на выпасе, возле озерка,

Не вторгаясь в чужие владения, –

 

Но заметили скромного Козлика

 

И избрали в козлы отпущения!»

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: