Публікація

Як українським біженцям та біженкам не стати жертвами торгівлі людьми: поради юристів УГСПЛ

Наразі у зв’язку із воєнними діями та масовою міграцією зросла і кількість людей, які хочуть скористатись вразливим становищем біженців. Жертвами можуть стати не лише жінки і діти, які перетинають або перетнули кордон, а й чоловіки, які залишаються в Україні. У цій статті ми розглянемо проблему торгівлі людьми та правила безпеки, що допоможуть уникнути її.

Торгівля людьми – це здійснення з метою експлуатації вербування, перевезення, передачі, приховування чи отримання людей шляхом погрози силою або її застосування чи інших форм примусу, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою чи вразливістю стану або шляхом підкупу у вигляді платежів чи вигод для одержання згоди особи, яка контролює іншу особу (ст. 3 Протоколу ООН з попередження торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми).

Таке діяння є карним відповідно до законодавства більшості країн світу. Так, відповідно до ст. 149 Кримінального кодексу України, торгівля людиною, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого, його уразливого стану або підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію, караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років. Більш суворе покарання передбачено, якщо зазначені дії  вчинені щодо неповнолітнього або щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб тощо.

Торгівля людьми може набувати різних форм, як то примусова праця, рабство, сексуальна експлуатація та використання у порнобізнесі; медичні маніпуляції, як то примусова вагітність або вилучення органів, насильницьке донорство, використання у дослідах; втягнення в злочинну діяльність, усиновлення з метою наживи або продаж дитини тощо.

 

Правила безпеки, які допоможуть Вам не стати жертвою торгівлі людьми.

Документи:

  • Сфотографуйте і за можливості завантажте на гугл-диск або інший файлообмінник, надішліть собі на електронну адресу всі Ваші документи. Так ви не втратите доступ до них.
  • Ніколи не передавайте Ваші документи будь-якій особі. Представники держав, у т.ч. прикордонної служби не мають права вилучати у Вас документи, проте можуть оглядати їх; одночасно із цим вони зобов’язані пред’явити вам своє службове посвідчення або його аналог на Вашу вимогу. Ніколи не залишайте свій паспорт у якості застави, гарантії тощо. Так, в Україні також!

 

Транспорт та інша допомога:

  • За можливості не сідайте у транспорт із незнайомими людьми, а якщо таке сталось – сфотографуйте номер авто, відправте довіреній особі разом із активною геоміткою, домовтесь про час наступного контакту
  • Не погоджуйтесь на пропозиції щодо розміщення або роботи від неперевірених осіб. Зверніться по допомогу до органів державної влади або місцевого самоврядування. Вони скординують Ваші подальші дії навіть за кордоном.
  • Допомогу пропонують, а не нав’язують. Надто активні, наполегливі дії “волонтерів”, злість у разі відмови можуть свідчити про злочинні наміри таких осіб

 

Коммунікація:

  • намагайтесь регулярно підтримувати зв’язок із рідними, за можливості – встановіть певний графік;
  • домовтесь про кодове слово або фразу, яка означатиме, що ви у небезпеці;
  • тримайте рідних в курсі щодо Вашого поточного місця перебування, пропозицій, які Вам надходять щодо житла або роботи тощо;
  • завжди перевіряйте будь-яку інформацію, яку отримуєте (щодо оформлення документів, роботи, проживання, навіть номерів телефону) у офіційних або широко відомих джерелах: сайти органів державної влади, ЗМІ, громадські організації тощо.

 

Якщо Вам стало відомо про випадки торгівлі людьми або ж ви стали жертвою цього злочину – терміново зверніться до поліції та зателефонуйте 112 (лінія екстреної допомоги, яка працює так само в ЄС), а також до посольства чи консульства України у країні перебування.

У разі, якщо мало місце фізичне або сексуальне насильство, – обов’язково подбайте про медичний огляд із фіксацією нанесених пошкоджень.

За підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ) щоденно з 08:00 до 20:00 працює Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, у тому числі щодо безпечного виїзду за кордон: 0-800-505-501 та 527 (https://www.527.org.ua). Також можна звернутись до представництва МОМ безпосередньо у країні знаходження. Вони нададуть детальні консультації, у тому числі щодо безпечної поведінки, послуг, пільг що надаються у тій чи іншій державі мігрантам тощо.

Також працює національна гаряча лінія із запобігання домашнього насильства, торгівлі людьми, гендерної дискримінації організації La Strada Ukraine. Звертатись слід за номерами 0 800 500 335 (зі стаціонарного) та 116 123 (з мобільного).

Окрім того, у пригоді стануть чат-боти @safeabroad_bot або @stay_in_safe_ua_bot, які містять інформацію, номери телефонів спеціальних служб у різних країнах.

 

Якщо у вас залишились питання, звертайтесь за безоплатною юридичною допомогою до громадських приймалень УГСПЛ. Контакти ТУТ.

 

 

Матеріал підготовлено за підтримки Програми USAID Ukraine «Права людини в дії», що виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: