Публікація

Як удосконалити діяльність суду? Поради сумських правозахисників

В Сумському незалежному прес-центрі “Воля громади” відбулася презентація проекту “Громадські дослідження в обраних судах Сумської області як механізм удосконалення діяльності суду та підвищення довіри громади до судочинства”, що здійснюється за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Україна: верховенство права” і реалізується на Сумщині Сумським міським об’єднанням громадян <<Громадське бюро “Правозахист”.

На цей прес-захід були також запрошені голови судів та судді Зарічного районного суду м. Суми, Ковпаківського районного суду м. Суми, Сумського районного суду та Конотопського міськрайонного суду, а також голова Ради суддів Сумської області і керівник Управління ДСА в Сумській області. – Відкриті та доступні суди, наближені до громадян – таким є одне з основних завдань судової реформи, яка зараз реалізується, і не останню роль в її здійснення відіграють громадські організації та громадяни, які користуються судовими послугами, – розповів, презентуючи майбутню діяльність, керівник проекту Ігор Рекун.

Наш проект спрямовано на проведення громадського моніторингу 4-ох вищезгаданих судів першої інстанції. Метою його виконання є сприяння покращенню діяльності судів щодо забезпечення доступу до правосуддя та підвищення довіри до суду з боку громадян міст Суми та Конотоп, Сумського району та мешканців Сумщини вцілому. Дослідження дозволять визначити проблеми, що лежать і поза межами судової системи, і ті, що стосуються внутрішніх правил та процедур та їхнього вдосконалення, а також ті, які можна вирішити шляхом освітньої, інформаційно-правової роботи різних організацій та судів.

Наш моніторинг в судах зокрема передбачає дослідження зручності доступу до приміщень суду, графіків роботи, інших процедур, рішень, інформації, відкритості судових засідань волонтерами та пересічними громадянами, що хочуть більше дізнатись про судову систему та зробити внесок у розвиток справедливої та прозорої судової системи.

Також вони анкетуватимуть користувачів судових послуг. Відомо, що в суспільстві і у громадян, а тому і у ЗМІ, є зараз велика потреба в обізнаності того, як функціонує судова система, з якими проблемами вона стикається, які існують шляхи їх вирішення? Саме на їх обговоренні і зосередили увагу в своїх виступах присутні судді та працівники судової галузі.

Від них журналісти та громадськість змогли отримати відповіді на питання щодо діяльності судів першої інстанції: як вони функціонують, які проблеми зараз існують в місцевих судах на Сумщині – кадрові, технічного забезпечення, фінансові, організаційні; чи задовольняють їх умови, в якіх працюють суди і судді; про статистику по справах; які судові процеси є найбільш складними, які – резонансними; якими є основні проблеми в роботі судової системи України і що означає судова реформа у сумських судах; чи є необхідність і можливість залучати громадськість до процесу підбору, призначення та дисциплінарної відповідальності суддів; що можуть запропонувати суди і керівники судів, щоб зробити систему більш відкритою; які інші служби, організації, установи можуть сприяти покращенню роботи судів; чи можуть і яким чином судді, працівників судової системи брати участь у просвіті громадян.

Останнім часом значно збільшилось навантаження на кожного суддю у зв’язку із зростання кількості звернень громадян, – сказав голова Ради суддів Сумської області Сергій Попруга. – Загальними судами у 2007 році розглянуто 207700 справ з 211600, що надійшли до судів. Тобто навантаження на кожного суддю становить 147 справ і матеріалів. Безумовними лідерами тут є судді Зарічного районного суду м. Суми та Ковпаківського районного суду м. Суми. Тут вони розглядають по по 249 і 251 справі відповідно. За нашою статистикою 2008 року за перше півріччя до судів надійшло 109 тисяч справ і матеріалів, розглянуто – понад 106 тисяч. За штатним розкладом у нас в місцевих судах має бути 129 суддів, але практично працює 120, є недокомплект.

Водночас тільки 3-5% справ переглядається. На покращення нашої роботи і спрямовується судова реформа. Вважаю, що за допомогою і участю громадян та при кваліфікованому підході журналістів ми зможемо значно підвищити і довіру людей до суду і його авторитет у суспільстві. – Нашим судом забезпечено прийом заяв, позовів, наявне інформування громадян, відвідувачів, – розповів суддя Зарічного районного суду м. Суми Владислав Костенко. – Введені посади помічників суддів – це кваліфіковані особи. Це допомагає взаєморозумінню між судом і громадянами. Втім навантаження на самих суддів ще дуже велике. З 8 ранку до 17 години судді перебувають в судових засіданнях, розглядають по кілька їх на день, а ще ж треба підготуватися до слухання справ. Тому можливо і є проблема по термінах розгляду. Є й помилки на 3-5%, як вже зазначалося. Але чомусь в суспільстві робляться висновки, що все дуже погано. Та причина, мабуть, ще і в іншому.

Сторона, яка програла, у нас завжди незадоволена і часто не бажає підкорятися рішенням суду, не хоче визнавати провину, не поважає вирок, винесений на підставі закону, – так як це робиться у всіх цивілізованих країнах світу. І іде скаржитись всюди, в тому числі в ЗМІ.

Тому журналістам треба бути тут дуже пильними, кваліфікованими, не піддаватись емоціям на словах, а дивитись на факти, що суд брав до уваги і які надали сторони. Почули присутні і думку працівників суду, яку висловив Олександр Литовченко – помічник голови Ковпаківського районного суду м. Суми: “Суд працює суто в рамках закону, намагаючись забезпечити громадянам необхідний доступ до правосуддя, кваліфікований та неупереджений розгляд справ. Але їх дуже багато: за півріччя в нашому суді розглянуто 1753 цивільних справи, 153 – адміністративних, 205 -кримінальних. Левову частку складають справи про адмінпорушення -13708, це, в основному, справи по лінії ДАІ. Отже за півроку на одного суддю у нас припадає 1274 справи.

До того ж по штату у нас 13 суддів, але зазвичай працює менше, бо є відпустки, лікарняні, вакансії. Добре, що певну частку підготовчої, адміністративної, господарської та інших справ беруть на себе працівники судів, інші суддівські органи. Це допомагає і суддям, і людям, і всьому процесу відправлянняправосуддя>”. Також були обговорені інші проблемні питання щодо того, чому немає співпраці ЗМІ і судів, плідної, поважної, конструктивної, чи варто провести спільні круглі столи суддів, працівників судової системи і журналістів; якою має бути етика журналістів, представників громадськості у спілкуванні з суддями і яка – у зворотному напрямку; як зробити будівлі судів зручними та комфортними для перебування відвідувачів; чому суди вважаються закритими і не публічними та де і як можливо отримати статистику по роботі судів, по розгляду справ і т.ін; чи варто підтримувати практику відвідання відкритих засідань громадянами; в чому полягають причини негативного ставлення людей до судів; чи є загалом на Сумщині прояви втручання у відправляння судочинства з боку інших органів або осіб.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: