Публікація

Як перевезти через КПВВ з ОРДЛО більше 50 тисяч гривень: алгоритм дій від УГСПЛ (інфографіка)

Не всі знають, але при перетині лінії розмежування через контрольний пункт в’їзду-виїзду (КПВВ) з ОРДЛО одна людина може перевозити з собою до 50 тисяч гривень, або еквівалент цієї суми в іноземній валюті. Жодних пояснень про їх походження надавати не потрібно. А що робити, якщо необхідно перевезти більшу суму? З огляду на численні звернення громадян до Української Гельсінської спілки з прав з наведеної вище проблеми, ми підготували простий алгоритм дій.

  1. Перед поїздкою підготуйте підтверджуючі документи про походження грошових коштів. Це може бути: свідоцтво про зайняття підприємницькою діяльністю, довідка з місця роботи або ж договір купівлі-продажу. Застерігаємо, що з великою долею вірогідності представники української влади не приймуть документи, підписані органами влади окупованої території. Проте, у разі складання уповноваженою особою щодо Вас протоколу за адміністративне правопорушення (стаття 204-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та направлення його до суду, судовий орган прийме такі документи до уваги.
  2. Підготуйте заяву (у довільній формі) про погодження переміщення грошових коштів у двох примірниках. Другий примірник Вам потрібен, аби на ньому представник української влади проставив відмітку чи підпис про отримання від Вас цієї заяви із документами.
  3. Знаходячись на КПВВ, надайте пакет документів представнику координаційного центру, а у разі його відсутності – іншій уповноваженій особі для направлення заяви за належністю.
  4. Обов’язково, під час подання заяви, вимагайте від представників координаційного центру або іншої уповноваженої особи проставлення відмітки про отримання ним заяви та додатків до неї на Вашому екземплярі! Якщо посадові особи відмовлятимуться приймати заяву, вкажіть, що, «Відповідно до положень ст. 7 Закону України “Про звернення громадян” звернення підлягають обов’язковому прийняттю та розгляду; якщо питання, порушені у зверненні, не входять до повноважень особи, яка його отримала, звернення пересилається посадовою особою за належністю відповідному органу чи посадовій особі». Тому, навіть за відсутності представника координаційного центру на КПВВ, через який Ви переміщуєтесь, представники інших державних органів (ДПСУ, ДФС тощо) повинні прийняти заяву про погодження переміщення готівки.

У разі складання протоколу про вчинення Вами адміністративного правопорушення та вилучення коштів – обов’язково в протоколі зазначайте, що: «Я мав при собі підтверджуючі документи про походження коштів, та я звертався із заявою до координаційного центру про погодження переміщення коштів через КПВВ». У такій ситуації головне – не панікувати, адже складання протоколу не означає визнання Вас винними у вчиненні адміністративного правопорушення. Саме суд, до якого буде направлено протокол, визначить чи дійсно було Вами порушено норми Закону, а тому Ваші письмові пояснення у протоколі та документи про походження коштів знадобляться в ході судового розгляду.

Якщо Ви опинилися у такій ситуації – звертайтесь за отриманням правничої допомоги до однієї з наших Громадських приймалень.

Натисніть Алгоритм дій від УГСПЛ: як перевезти через КПВВ більше 50000 гривень , щоб зберегти на свій смартфон чи роздрукувати.

Зверніть увагу!  Для Криму встановлений інший грошовий ліміт, проте загальні поради, зазначені у статті, є актуальними і для мешканців Криму.

 

Інфографіку підготовлено за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: