Публікація

Як перетворити ефект метелика на бумеранг, або як Правозахисна група «СІЧ» захищає права ВІЛ-позитивних людей

Юристи громадської приймальні УГСПЛ на базі Правозахисної групи «СІЧ» захистили права ВІЛ-позитивної жінки.

Кожен раз, вчиняючи будь-яку дію, ми мусимо спрогнозувати, який вплив це матиме на подальше буття – як власне, так і сторонніх осіб. На жаль, одна з лікарок ЦПМСД №10 про це забула, чим спричинила низку не дуже приємних подій.

Маючи повний доступ до медичної документації громадянки К., вона знехтувала лікарською таємницею та розголосила ВІЛ-позитивний статус її чоловіку.

Чоловік, отримавши документальне підтвердження ВІЛ-позитивності дружини, використав це в своїх інтересах – спробував відібрати трьох неповнолітніх дітей та обмежити їхнє спілкування з матір’ю.

Він вигнав громадянку К. з будинку, де вона була прописана та не підпускав її до власних дітей.

Подробиці діагнозу стали відомі органам опіки та піклування, поліціянтам, іншим стороннім особам, яких чоловік долучив до цькування дружини.

Так тривало більше року, доки жінка не звернулась по допомогу до приймальні УГСПЛ на базі ГО “ПГ “СІЧ””. Наразі можливість брати участь у вихованні та піклуватись про дітей відновлена, права жінки захищені.

А що лікарка, спитаєте ви?

За порушення вимог Закону України «Про інформацію», ст. 32 Конституції України, ст. 286 Цивільного кодексу України їй оголошено догану, а 4 червня 2020 року відбудеться перше засідання суду. Лікарка звинувачена у порушенні ч.4,5 ст. 13 ЗУ «Про протидію поширенню хворіб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ», статей 39-1, 40 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та заявлено вимогу про відшкодування лікарнею моральної шкоди у розмірі 200 000 грн.

Правозахисна Група “СIЧ”

 

Мораль дуже проста: думайте що робите, звіряйте свої дії з чинним законодавством і пам’ятайте про відповідальність.

Якщо правопорушення було вчинено відносно Вас – не зволікайте, звертайтесь до нас за телефоном гарячої лінії захисту прав людей, що живуть з ВІЛ, туберкульозом та вразливих груп населення: 097 383 36 09.

Джерело: приймальня УГСПЛ на базі ГО “ПГ “СІЧ””

З лютого 2018 року Українська Гельсінська спілка з прав людини надає безоплатну правову допомогу людям, що живуть з ВІЛ/СНІД, уразливим до зараження ВІЛ та хворим на туберкульоз. З 2019 року допомогу було розширено и сьогодні правову допомогу можна отримати у мережі громадських приймалень УГСПЛ у 13 містах України. Адреси приймалень знаходяться за посиланням.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: