Публікація

Як отримати одноразову грошову допомогу від держави? Алгоритм дій від юристів УГСПЛ

Юристи громадської приймальні УГСПЛ у Сумах розповідають, як вимушені переселенці можуть одержати одноразові державні виплати.

У зв’язку із юридичною необізнаністю, далеко не всі знають, що від держави можна отримати одноразову грошову допомогу. Зазвичай, люди соромляться запитати, чи можуть вони на неї розраховувати, а точніше, бояться почути відмову. Юристи громадської приймальні УГСПЛ у місті Суми, спілкуючись з клієнтами, приділяють цій темі окрему увагу. Неабиякий інтерес вона викликає у родин переселенців, адже вони опинилися в складних життєвих умовах.

Хто може отримати одноразову допомогу?

Звичайно, здебільшого, така допомога призначається пільговим категоріям, серед яких: діти-сироти, сім’ї з особами з обмеженими можливостями та складними медичними випадками, вагітні жінки, багатодітні сім’ї. Це право гарантується постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та внутрішньо переміщеним особам» №535 від 01.10.2014 р.

Але, як вказується у постанові КМУ, допомогу можуть отримати також ті, хто перебуває у складних життєвих обставинах, спричинених соціальним становищем, внаслідок чого ця особа частково чи повністю не має здатності або можливості самостійно піклуватися про своє особисте (сімейне) життя та брати участь у суспільному. Основне завдання – у заяві вірно викласти умови проживання, складнощі, потреби. Залежно від характеру життєвих труднощів, кожна заява відрізняється вагомими аргументами.

Переселенці дізнаються про одноразову допомогу від юристів

З початку роботи громадської приймальні УГСПЛ в м. Суми з питаннями щодо отримання одноразової грошової допомоги звернулося багато внутрішньо переміщених осіб. Усім було роз’яснено механізм її призначення, за бажанням, складені відповідні заяви. Вдячні клієнти приймальні телефонують, розповідаючи про позитивні рішення комісій щодо призначення допомоги.

IMG_2543

Так, до юристів УГСПЛ звернулася пані Олена, яка разом з чоловіком та сином виїхала минулого року з Луганської області. У Сумах сім’я орендувала квартиру. Чоловік влаштувався на роботу, а от Олена ще не встигла – син не відвідує дитячий садок, бо дуже часто хворіє через слабкий імунітет. Він потребує постійного догляду та лікування, а це призводить до додаткових витрат на ліки. Юристи допомогли написати жінці мотивовану заяву, в який наголосили, що питання отримання одноразової грошової допомоги знаходиться у прямій фактичній залежності з належним соціальним забезпеченням цієї родини. Також попросили обов’язково повідомити жінку письмово про результати розгляду цієї заяви. Через деякий час робітники органу соціального захисту повідомили переселенку, що комісія розглянула її заяву та прийняла рішення надати грошову допомогу. Про це вона сповістила приймальню УГСПЛ.

Скільки грошей можна отримати на родину?

Підкреслимо, що чіткий розмір одноразової грошової допомоги не встановлений, він залежить від наявності коштів, а також характеру життєвих труднощів конкретного клієнта-заявника. Розміри виплат коливаються в діапазоні від 1176 до 2352 гривень. Яку суму отримає людина, залежить від категорії, до якої вона належить. Також важливо з’ясувати, чи раніше не отримувався згаданий вид допомоги, оскільки головна та обов’язкова умова її надання – одноразовий характер.

Щодо документів, які треба надати, то, у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та внутрішньо переміщеним особам» №535 від 01.10.2014 р., потрібні:

  • копії паспорта громадянина України та його ідентифікаційного номеру;
  • копія довідки про взяття на облік ВПО;
  • копії тих документів, що підтверджують стосунки в родині (свідоцтво про одруження, свідоцтва про народження дітей, оригінали медичних довідок про стан здоров’я, висновок медико-соціальної експертизи щодо встановлення інвалідності);
  • реквізити рахунку, відкритого заздалегідь у банківській установі – на цей рахунок буде перераховано разову грошову допомогу.

Зверніть увагу

Обов’язково треба складати заяву у двох примірниках. При наданні документів в структурний підрозділ Управління соціального захисту населення заява повинна бути офіційно зареєстрована. На другому примірнику, який залишається у особи, відповідальний працівник соцзахисту проставляє дату прийому та штамп. Це робиться для того, щоб у разі необхідності довести, що ви дійсно подавали заяву на надання одноразової грошової допомоги. Другий екземпляр заяви з додатками, які підтверджують тяжкі умови проживання, залишається у соцпрацівників. Також можна відправити документи поштою – рекомендованим листом з описом вкладення усіх документів. Після розгляду місцевою комісією, у разі неотримання раніше грошової допомоги такого виду, приймається рішення про доцільність її надання особі, що звернулася.

P.S. Поки готувався цей текст, ми дізналися, що Зарічний районний суд м. Суми задовольнив позов пані Олени щодо визнання дій неправомірними та зобов’язав здійснити нарахування і подовжити виплату щомісячної адресної грошової допомоги. Жінку та її сина, як і багатьох переселенців, залишили без «переселенських» грошей. Причина «славнозвісна» – закінчення строку на штампі територіального підрозділу Державної міграційної служби на зворотній стороні довідки переселенки. У судовому порядку юристи УГСПЛ м. Суми допомогли відстояти жінці свої права.

Посилання на справу в ЄДРСР.

Громадська приймальна в м. Суми надає безоплатну правову допомогу за адресою: вул. Бєлінського, 2, у вівторок, середу, четвер з 10:00 до 16:00 – без попереднього запису, а в понеділок та п’ятницю ведеться прийом за записом.

Підготувала Наталія Єсіна, помічник координатора УГСПЛ м. Суми

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: