Публікація

Як отримати дороговартісну процедуру штучного запліднення (ЕКЗ) за державний кошт?

Юристи Краматорської приймальні УГСПЛ допомогли жінці, що мріяла стати матір’ю, отримати дороговартісну процедуру екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) за державний кошт. Це право забезпечується українкам завдяки відповідному Наказу Міністерства охорони здоров’я України.

Пані Юлія (ім’я змінено) та її чоловік давно мріяли мати дітей. На жаль, мрія жінки стати матір’ю обернулась на довгі роки боротьби з безпліддям. Та подружжя не втрачало надії і зважилось спробувати методи екстракорпорального запліднення, або як його ще називаютьштучного запліднення. Про те, що отримати таку послугу можна за державний кошт, пані Юлія не знала, і тому вперше звернулась до юристів Краматорської приймальні з проханням надати інформацію про перевірені благодійні організації, які б змогли допомогти зібрати кошти на ЕКЗ, оскільки родина самотужки оплатити таку процедуру не в змозі.

Спілкуючись з юристом приймальні, жінка дізналась про Наказ № 362 Міністерства охорони здоров’я України “Про внесення змін до Порядку направлення жінок для проведення першого курсу лікування безплідності методами допоміжних репродуктивних технологій за абсолютними показниками за бюджетні кошти”. Відповідно до цього Наказу, жінки мають право на проведення процедури ЕКЗ за державні кошти.

Після цього почався довгий період збору необхідних документів та проведення аналізів. Цей шлях виявився для подружжя не таким простим, як здавалось — протягом шести місяців пані Юлія була змушена здавати та перездавати аналізи, перш ніж її включили до квоти отримання послуги. Кожного місяця жінка консультувалась з юристами приймальні. Їм довелось неодноразово телефонувати до Міністерства охорони здоров’я, щоб дізнатися про перебіг справ та з’ясувати, чи об’єктивно проходить відбір та запрошення жінок на процедуру штучного запліднення. У червні Юлія прийшла до юристів приймальні з гарною новиною — подружжю зателефонували та запросили приїхати до Харкова для додаткового обстеження та безпосереднього проведення процедури екстракорпорального запліднення.

Маємо надію, що ще багато жінок, які мріють стати матерями, зможуть скористатися своїм правом на отримання послуги екстракорпорального запліднення за державні кошти, як це і передбачається відповідним Наказом Міністерства охорони здоров’я України.

Підготувала Тетяна Гончарук

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: