Публікація

Як ми втрачали Крим. В офісі Кримської платформи презентували нову відеоколекцію спогадів очевидців

14 вересня в офісі Кримської платформи Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Український інститут національної пам’яті у співпраці з УкраїнськоюГельсінською спілкою з прав людини в рамках програми USAID Україна «Права людини в дії» презентували нову відеоколекцію спогадів про окупацію КримуСпогади збираються в рамках усноісторичного проекту «Крим. Окупація»До колекції входять записи низки політиків, громадських активістів, внутрішньо переміщених осіб та військових, які безпосередньо брали участь у внутрішніх та міжнародних політичних процесах, що відбувалися в 2014 році з моменту окупації Автономної Республіки Крим Російською Федерацією.

Фотографка: Валерія Мезенцева
Участь у презентації взяли:
  • Антон Кориневич, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим;
  • Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті;
  • Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу;
  • Андрій Сенченко, громадський діяч та політик;
  • Юрій Лошак, військовослужбовець ЗСУ;
  • Ігор Поночовний, Керівник прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя;
  • Сергій Мокрушин, журналіст;
  • Ігор Яременко, заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України;
  • Марія Суляліна, правозахисниця;
  • Владислав Селезньов, військовослужбовець ЗСУ;
  • Владислав Мірошниченко, головний консультант Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим;
  • Тетяна Ковтунович, завідувач сектору обліку та збереження усних джерел Українського інституту національної пам’яті.

Вікдрив захід Постійний Представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич. Він розповів про започаткування історичного проєкту про сучасні події на півострові: «У 2020 році Представництво, Український інститут національної пам’яті, Офіс Президента України, Офіс Генерального прокурора разом з Прокуратурою АР Крим, а також правозахисні організації підписали меморандум про співпрацю. Його головною метою стало об’єднання зусиль щодо збирання фактажу, що становить історичну пам’ять. Історична пам’ять, право знати правду про перебіг збройного конфлікту і окупації є одним з невід’ємних елементів перехідного правосуддя, тому ці спогади є дуже важливими. Час йде, але це не повинно впливати ні на політику держави, ні на позиції міжнародної спільноти. Ми закликаємо долучатися всіх, хто має відповідну інформацію, і таким чином будемо розширювати відеоколекцію».

Фотографка: Валерія Мезенцева

Продовжив розповідати історію виникнення проєкту голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович: «Минулого року на сайті Українського інституту національної пам’яті ми запустили Архів усної історії. Спочатку він містив колекцію усноісторичних спогадів про Український визвольний рух, Революцію Гідності, російсько-українська війну. Але в рамках роботи над великим проектом, який незабаром запуститься, Віртуальним музеєм російської агресії, – деякі люди, які нам допомагали, виявилися носіями знань, що мають безпрецедентне історичне значення і стосуються окупації Криму. Так з’явилася ідея колекції спогадів про півострів, і ми вдячні Представництву Президента в АР Крим, які надали нам контакти очевидців та допомогли з фокусуванням. Тож через 50, 100 років, коли люди захочуть вивчати цей період історії, їм будуть доступні не тільки архівні матеріали, міжнародні документи, рішення суддів, але й історії реальних людей – те, чого нам зараз так бракує, наприклад, про Українську Революцію 17–21 року, Другу світову війну, тобто людського виміру історичного процесу».

Фотографка: Валерія Мезенцева

Одним з героїв відеоколекції став присутній на заході Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. З його спогадів ми дізнаємося про ключові моменти сучасної історії Криму, в яких кримські татари відіграли особливу роль, згадуємо їх супротив, що безумовно змінив перші сценарії окупації півострова росіянами. «Ця робота (із збереження спогадів – ред.) зроблена дуже вчасно. Вона буде оцінена по-справжньому трошки пізніше, через 15-20 років. Я хочу подякувати учасникам проєкту і побажати, щоб якомога більше людей мали можливість залишити свої показання і свої відчуття того часу і це буде частиною справжньої української історії», – сказав Голова Меджлісу кримськотатарського народу. «Половина українських ЗМІ своїми меседжами працює на можливість зміни територіальної цілісності України насильницьким шляхом. Багато наших каналів готують людей до саме такого можливого розвитку подій, яке було в Криму в лютому 2014 року. Я в цьому бачу велику загрозу, тому кажу про уроки, які треба зробити, завдяки цьому проєкту», – додав він.

Фотографка: Валерія Мезенцева

Про цінність історичного проєкту для притягнення за злочини окупаційної влади в рамках кримінальних проваджень, що ведуться Прокуратурою АР Крим та міста Севастополя, розповів її керівник Ігор Поночовний: «Такі архіви, як Архів усної історії, важливі для правоохоронних органів тим, що свідчення їх героїв – жертв та свідків російської агресії – є найціннішими та прямими доказами вчинених воєнних злочинів, злочинів проти людяності та утисків».

«Цей проєкт є результатом щирої та відвертої співпраці за останній рік. За останній період змінилося ставлення до тих, хто залишився на окупованій території. В першу чергу вони – жертви. Хоча безумовно там є зрадники, там є ті хто, є злочинцями і їх обов’язково необхідно переслідувати і вони мають нести покарання згідно з законом. Але там дуже багато людей, які є вимушеними жертвами цього конфлікту. Часто ми боялися дратувати Російську Федерацію, але зараз цей підхід змінений. Ми чітко заявили, що Крим – це Україна, і ми будемо за нього боротися. Такі проєкти неймовірно важливі, бо за сім років багато забувається…», зазначив заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко.

Дивіться повний запис презентації:

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини є співорганізатором заходу в рамках програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Права людини в дії”.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: