Публікація

Як я отримала шанс на українську освіту, але тепер вимушена збирати гроші на її продовження

Я виїхала з окупованого Криму, коли мені було 16 років. Тоді в мене з’явився шанс отримати вищу освіту на підконтрольній території та зв’язати своє життя з Україною. І я ним скористалася. Та навіть попри успішне навчання в коледжі я не змогла отримати бюджетне місце в університеті.

Після подій 2014 року я мала лише українське свідоцтво про народження, тому потрібно було терміново отримати український паспорт. Понад місяць я очікувала на паспорт і тим часом обирала заклад, який приймає абітурієнтів з атестатом 9-го класу. Моє рішення було чітким: я стану студенткою Економічного коледжу Київського національного економічного університету за спеціальністю “право”. Вступала я через освітній центр “Крим – Україна”, який допомагав таким абітурієнтам-переселенцям, як я. Крім того, в мене була можливість отримати бюджетне місце за спрощеною системою вступу, чого я так прагнула.

Нарешті на початку вересня 2017-го я вирушила до Києва, маючи на руках український паспорт. Часу для подання документів залишалось обмаль. Я була вражена, наскільки привітно мене прийняли в коледжі та допомогли зі складанням вступних іспитів. Навіть надали мені місце в гуртожитку. Але мене очікувала проблема: були відсутні бюджетні місця.

Завдяки зусиллям багатьох людей у листопаді я отримала довгоочікуване бюджетне місце, хоча довелося сплатити за перші два місяці навчання. Так я провчилася чотири роки.

Звичайно, я планувала продовжувати навчання в університеті та отримувати вищу освіту. Тому цьогоріч я зареєструвалася на складання ЗНО. Але у квітні, під час локдауну, я поїхала до батьків у Крим. А коли необхідно було повернутися для продовження навчання та складання ЗНО, я не змогла цього зробити: окупанти не випустили мене з території Криму.

На початку літа мені нарешті дали дозвіл на виїзд із Криму, я успішно склала випускну сесію в коледжі та отримала диплом молодшого спеціаліста. Але я втратила шанс отримати бюджетне місце в університеті, тому що не вдалося скласти ЗНО. Утім, у мене залишилася можливість вступити на другий курс КНЕУ на основі вже отриманого диплома.

Коли я стала студенткою КНЕУ, успішно склавши вступні іспити, виникла нова проблема: спеціальність, за якою я вчилась у коледжі, не передбачала можливості бюджетного фінансування.

Мені запропонували звернутися до Міністерства освіти та науки, яке виділяє додаткові бюджетні місця для внутрішньо переміщених осіб, та в цій ситуації виділення бюджетного місця фінансується лише за залишковим принципом.

Проте грошей у держави так і не знайшлось.

Тож я опинилася в ситуації, коли хочу продовжувати навчання в університеті, хочу жити й працювати тут, у Києві, але ні я, ні мої рідні не мають змоги платити за моє навчання. І якщо мене відрахують, то доведеться повернутися додому, на окуповану територію.

Таких як я – багато. І спершу здається, ніхто в цьому не винен: такий порядок. Але виходить так, що держава гарантує мені та іншим вступникам з окупованих територій можливість потрапити на перший курс коледжу або університету на пільгових умовах. Проте на продовження навчання ця пільга не поширюється. І якщо грошей в такого студента немає, його відрахують.

UPD. Дінара успішно зібрала гроші на свою мрію – отримати українську освіту. Дякуємо всім небайдужим людям!

До мого відрахування залишилося два дні: до 15 листопада я маю заплатити за навчання 32 тисячі гривень. Допоможіть мені, будь ласка, отримати українську вищу освіту та надію на майбутнє на вільній території. 

Номери моїх карток:

ПриватБанк: 4149499138263114

Monobank: 4441114421232552

Дінара Умерова, студентка Економічного коледжу КНЕУ, переселенка з окупованого Криму


Юридична довідка від громадської організації “Крим SOS”.

Відповідно до правил приймання до державного вищого навчального закладу “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” у 2021 році, для продовження навчання в цьому університеті студентка Дінара Умерова могла обрати такі два варіанти.

  • Вступити на навчання для здобуття ступеня бакалавра на основі повної загальної середньої освіти на підставі вступних випробувань у формі ЗНО. Вона не могла скористатися можливістю спрощеного порядку вступу як жителька тимчасово окупованої території АР Крим та м. Севастополя, оскільки є внутрішньо переміщеною особою, яка отримала довідку про таке переміщення не в рік вступу.
  • Вступити на перший курс освітнього курсу бакалаврат (зі скороченим терміном навчання три роки) на підставі диплома молодшого спеціаліста. Відповідно до інформації, розміщеній на офіційному сайті навчального закладу, обрана студенткою освітня програма не має державного замовлення. Продовження навчання можливе лише за кошти фізичних або юридичних осіб.

 

Авторка: Дінара Умерова  для Центру прав людини ZMINA. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: