Публікація

Як голосування міськради Старокостянтинова перетворилось на штовханину з потерпілим

У місті Старокостянтинів на Хмельниччині діє популярна Facebook-група “Старокостянтинів небайдужий”, де громада обговорює важливі для неї питання. Її засновник Сергій Худий активно висвітлює роботу міської влади та повідомляє новини громадянам у спільноті. 4 січня цього року він фіксував на відео голосування та підрахунок голосів на сесії міськради. Між депутатом Андрієм Поліщуком та Сергієм виник конфлікт. Активіст стверджує, що депутат штовхнув його навмисно. У свою чергу Андрій Поліщук свою вину заперечує та вважає дії активіста втручанням іншої політичної сили.

Зародження спільноти небадужих

Група “Старокостянтинів небайдужий” у Facebook налічує майже 17 тисяч учасників, а це половина населення міста Старокостянтинів, що на Хмельниччині. А починалось створення спільноти з ідеї мешканця міста Сергія Худого, який хотів змін для громади. 

17 років він працював у державних органах: спочатку у фінансовому відділі Старокостянтинівської райдержадміністрації, пізніше в Інспекції державного технічного нагляду, охорони праці і пожежної безпеки ДІСГ в Хмельницькій області.

Сергій Худий / Фото: ГО “Старокостянтинів небайдужий”, Facebook


У 2014 році, після Революції Гідності, Сергій почав писати в групі  “Старокостянтинів небайдужий” про роботу міської влади і сподівався знайти у мережі однодумців. За 7 років спільнота розрослася: користувачі почали активно обговорювати проблеми міста. 

Сергій згадує, як за рік спільнота переросла у громадську організацію, і це дало можливість залучати гранти для розвитку громади. Протягом років до роботи над проєктами ГО долучалось багато волонтерів, ключову роль у команді відіграло 12 чоловік.

Волонтери громадської організації “Старокостянтинів небайдужий” / Фото: ГО “Старокостянтинів небайдужий”, Facebook

 

Найбільше з усіх проєктів, каже активіст, йому запам’яталася співпраця із Корпусом Миру. Проєкт передбачав дворічну співпрацю з американським волонтером, який, розповідає Худий, жив весь час у місті. За цей час доброволець допоміг відкрити “Агенцію змін” – центр з навчання проєктному менеджменту і підтримки громадських ініціатив.

Спільнота на Facebook та реалізація міжнародних проєктів, каже Сергій, значно посприяли формуванню громадянського суспільства.

“У Facebook утворилася активна спільнота. Зараз у місті, швидше за все, вже немає людей, які не чули про нашу групу та організацію, – стверджує Худий. – Люди обговорюють спільні проблеми, проводять опитування, щоб з’ясувати, чого хоче громада, і щоб показати владі думку громадян”. 

Навчальний центр “Агенція змін” у Старокостянтинові / Фото: ГО “Старокостянтинів небайдужий”, Facebook

 

На початку представники влади ставилися до групи у соцмережі вороже, згадує Сергій, але зараз він помічає, що влада почала реагувати на запити мешканців:

“В одному з опитувань ми цікавилися, що найбільше турбує нашу громаду. Користувачі на одне з перших місць поставили реконструкцію парку. Минув час і влада оголосила, що готує бажану реконструкцію. Міський голова навіть завів сторінку на Facebook і почав комунікувати з громадою”, – розповідає про позитивні зміни Сергій.

Скріншот опитування у Facebook-групі “Старокостянтинів небайдужий”

 

Проте не усім представникам влади подобалась пильна увага громади до їх діяльності. У 2018 році, коли Сергій Худий активно висвітлював роботу міськради, депутат Андрій Поліщук запропонував обмежити доступ до сесійних засідань “непрошеним гостям”. У Facebook-спільноті пропозицію депутата миттєво прокоментували:

“Обирати їх маєш право, а подивитись на їх роботу – з дозволу”, – написала одна з користувачок. “І депутатів від опозиції теж не пускати, щоб не заважали”, – додав інший.

У коментарі нам депутат Андрій Поліщук пояснив, що керувався регламентом роботи міської ради, тому “зайві люди не можуть бути” під час засідання.

Голосування переросло у штовханину

4 січня цього року Сергій Худий прийшов на чергове засідання міської ради Старокостянтинова, де обирали секретаря міськради. Голова Старокостянтинова Микола Мельничук запропонував у кандидати Олександра Степанишина. На початку лічильну комісію по підрахунку голосів створили з депутатів різних сил і різних поглядів, розповідає Худий. Але противники кандидата не з’явилися на засідання, каже Сергій, тому комісію переобрали. І цього разу у ній опинилися лише прихильники Степанишина, стверджує активіст. Він остерігався, що комісія могла діяти упереджено: 

“Я хотів показати, що все законно. Щоб не було махінацій, фіксував голосування на відео. Депутату Поліщуку це не сподобалося: він вимагав, щоб я припинив зйомку і зійшов зі сцени”.

Депутат Старокостянтинівської міської ради Андрій Поліщук / Фото: Андрій Поліщук, Facebook

 

На відео з камер спостереження видно, як Поліщук намагається заступити собою стіл, де рахували голоси, а потім починає відштовхувати Сергія. За словами активіста, депутат навмисно штовхнув його, тому він впав зі сцени. 

Натомість Андрій Поліщук стверджує, що активіст сам спіткнувся і впав, а потім “видерся на сцену та почав штовхати” депутата, коли він рахував голоси. Про це він розповів нам у коментарі. Депутат переконаний, що активіст працює на ексочільника Районної державної адміністрації:

“Сергій Худий представляє інтереси іншої команди. Це проплачений інструмент Фесуна Сергія Никаноровича, який хотів висвітлити події під іншим ракурсом. Я думаю, не треба піддавати сумніву роботу комісії, бо є делеговані представники від різних партій і їм апріорі мають довіряти”.

Запропонованого головою кандидата таки обрали на посаду секретаря. Але за словами депутата Поліщука, ексголова РДА Сергій Фесун зараз оскаржує це голосування у Хмельницькому окружному адміністративному суді. До речі, міська влада обирає Степанишина секретарем вже вчетверте, а Миколу Мельничука головою міста – вп’яте. 

Сергій Худий теж балотувався на посаду очільника Старокостянтинова, але посів друге місце. Каже, що найбільше у теперішній владі йому не подобається відсутність її діалогу з громадою. Утім, депутат Поліщук нам розповів, що влада саме готує альтернативний комунікаційний канал для громади. 

Кримінальне провадження 

За заявою Сергія Старокостянтинівський відділ поліції відкрив кримінальне провадження за статтями 170 ККУ – умисне перешкоджання законній діяльності ГО, та статтею 296 – хуліганство.



***

Допомога активістам надається у рамках проєкту “Підтримка та захист громадянського суспільства в Україні”, що втілюється разом із Європейським Союзом.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: