Публікація

Як довести, що релігійні переконання заважають військовій службі?

Верховний Суд (ВС) розглянув справу українця, який у липні 2022 року не з’явився у ТЦК Івано-Франківська. Пізніше чоловік пояснив, що він – пацифіст і військова служба суперечить його релігійним переконанням. Суд першої інстанції, а потім і Апеляційний, визнали обвинувачуваного винним в ухиленні від мобілізації. Верховний Суд попередні ухвали визнав правильними. Що стало підставою для такого рішення адвокат приймальні УГСПЛ Роман Лихачов пояснив виданню «Експрес онлайн»

При
Приміщення Верховного Суду України. Джерело: depositphotos

Чоловік, який не з’явився за повісткою, у двохтисячних роках служив «строкову» у війську. У суді першої інстанції він запевняв, що за 5 місяців до звільнення, увірував в Бога та вирішив більше ніколи не брати до рук зброю. Після демобілізації, відвідував деякі релігійні організації, але згодом зрозумів, що вони неправильно трактують Святе Письмо. З однодумцями хотів організувати своє зібрання, але до липня 2022 року цього так і не зробив. Інші зібрання також не відвідував. Тому суд першої інстанції, а пізніше і Апеляційний, визнали обвинувачуваного винним в ухиленні від мобілізації. 

Судді Верховного Суду попередні рішення колег підтримали і визнали правильними. Колегія ВС ухвалила, що особа може не підлягати відповідальності за релігійними переконаннями, якщо: 

  • підтвердить належність до діючих згідно з чинним законодавством релігійних організацій, віровчення яких забороняє користуватися зброєю;
  • підтвердить щирість переконань не тільки словами, а й послідовними діями.
адвокат УГСПЛ Роман Лихачов

У постанові Верховного Суду вказано, що особа має продемонструвати наявність у неї відповідних глибоких, щирих та послідовних релігійних переконань певними даними, крім власних слів і тверджень близьких осіб. Можливо, такими доказами будуть озвучені й опубліковані раніше заяви щодо своїх релігійних переконань, фото та відео присутності на зібраннях тощо. Причому задовго до повномасштабного вторгнення. Тому що  тепер досить багато осіб хочуть ухилитися від служби й можуть навмисно вступати в ті чи інші релігійні організації. У цій справі чоловік не зміг надати докази наявності глибокого й непереборного конфлікту між його релігійними переконаннями й військовим обов’язком, – пояснив адвокат приймальні УГСПЛ Роман Лихачов 

Офіційно в Україні зареєстровано 10 релігійний організаційЦе:

– адвентисти-реформісти; 

– адвентисти сьомого дня;

– євангельські християни;

– євангельські християни-баптисти; 

– покутники; 

– відки Єгови; 

– харизматичні християнські церкви (та церкви, прирівняні до них згідно із зареєстрованими статутами); 

– християни віри євангельської (та церкви, прирівняні до них згідно із зареєстрованими статутами); 

– християни євангельської віри;

– товариство Свідомості Крішни. 

Але на практиці, навіть якщо людина справді належить до такої релігійної організації, її можуть мобілізувати й вимагати, щоб вона воювала зі зброєю у руках. На мою думку, варто розробити систему направлення таких осіб на альтернативну службу в час війни, – ділиться думкою адвокат.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: