Публікація

«Я комусь неугодний»: активісту з Черкащині підпали Камаз через захист ставків

На Черкащині підпалили вантажне авто В’ячеслава Битого. Він вважає, що це сталося через його громадську діяльність. Вже четвертий рік він разом з іншими активними мешканцями відстоює право на користування місцевими водоймами, які влада передала орендарям. Нові господарі водойм ввели суттєві обмеження на користування для мешканців. 

Підпал

Вночі з 26 на 27 лютого у селі Матусів загорівся Камаз активіста В’ячеслава Битого. За його словами, інспектори пожежної служби встановили, що це підпал. У дворі, крім Камазу, стояли ще легкова машина та трактор, розповідає В’ячеслав. Але їх залишили неушкодженими. Машини В’ячеслав використовує для підприємницької діяльності. Він займається перевезеннями по Україні.

Пошкоджене внаслідок підпалу авто В’ячеслава Битого

Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 194 ККУ – «умисне знищення та пошкодження майна». Координатор Черкаської приймальні УГСПЛ Тарас Щербатюк ознайомлюється з обставинами справи та надаватиме юридичні консультації потерпілому.

Хто міг вчинити підпал, В’ячеслав не знає, але зазначає, що він став комусь «неугодним» через громадську діяльність. 

Уже чотири роки жителі Матусова сперечаються з сільською владою через водойми, які віддали в оренду. В’ячеслав входить у групу небайдужих мешканців села, які постійно звертаються до сільради і підіймають це питання. Мешканці вважають, що ставки належать громаді, а передача водойм відбулась незаконно. 

Чому громада проти оренди ставків

У межах села Матусів знаходяться декілька ставків, мова піде про два з них – Скарбовий та Натягайлівський. Місцеві ходили на них рибалити та відпочивати, інколи використовували воду для господарства. Тепер мешканцям туди зась – орендарі ввели обмеження на користування. За словами В’ячеслава, який живе поруч із Натягалівським ставком, біля водойми навіть встановили охорону і вона не пускає людей на територію ставку. 

Ставок Скарбовий / Фото: mandry.ck.ua

На сайті Мінюсту зазначено, що передача в оренду водного об’єкта здійснюється без обмеження права загального водокористування. Але орендар все ж може ввести обмеження із умовою, що для мешканців обов’язково виділять місця для безоплатного користування водою.

Активна мешканка села Марина Чумак розповіла, що орендарі дозволили рибалити тільки на невеликому острові посеред центрального ставка Скарбовий, до якого складно дыстатися. Також суворі обмеження встановлені на вид удочок та кількість і види риби, каже Марина. У селі переважає населення пенсійного віку. Обмеження для літніх людей стали суттєвою перепоною у користуванні ставком. 

Звернення мешканців до екс голови Матусова

«Люди прожили все життя у селі і навіть не мають можливості підійти до ставків. Це порушення прав людей. Як можна стояти осторонь?», – розповідала Марина про мотивацію мешканців захищати водойми. Активістка каже, що вона постійно комунікує з владою і відправляє запити у сільраду, щоб дізнатися більше інформації про водойми. Всі новини Марина переповідає громаді і разом вони вирішують, як діяти далі. 

В’ячеслав Битий постійно долучався до активної групи: він підписував звернення та відвідував зустрічі громади з владою, щоб дізнатися більше інформації про Натягалівський ставок. На зборах він неодноразово повідомляв про те, як поліція намагалася конфіскувати улов у рибалок-любителів ще до офіційної оренди, розповідає Марина. Якщо В’ячеслав ставав свідком цього, він пояснював патрульним, що вони порушують права громадян, каже Марина Чумак, і привертав увагу до інцидентів інших небуйдужих мешканців.

Острів у ставку Скарбовому / Фото: mandry.ck.ua

Спроба продажу та оренда

Зараз ставок Скарбовий орендує ФОП Денисенко Віктор Іванович, а Натягалівський ставок – фермерське господарство Ольвія. 

Сільрада аргументувала оренду тим, що на ставках руйнуються гідроспоруди та потребують укріплень прилеглі береги. А ще обіцяла, що інтереси мешканців будуть враховані і селянам дозволять спортивну риболовлю. Грошима від орендарів сільрада хотіла поповнювати бюджет і захистити водойми від браконьєрів, які сітками виловлювали рибу. Про це розповів колишній голова сільради Василь Колісник. Утім, на практиці реалізація задумів влади виглядала інакше, розповідає Марина Чумак. 

Скрін повідомлення про оренду / Фото: matusivska.gromada.org.ua

Орендарі використовували ставки у комерційних цілях ще до офіційної оренди, каже Чумак. Вони спускали воду, виловлювали рибу та продавали її, розповідає мешканка. Через спускання та набір води у ставках, у сільських колодязях почала пропадати вода. А гроші, за словами Марини, шли повз сільський бюджет.

До слова, мешканці звертались до екс голови сільради з проханням звернути увагу на порушення орендарів. У відповіді на лист від громади він порекомендував «звертатись до правоохоронних органів та вирішувати питання у судовому порядку».

Відповідь екс голови Матусова на звернення мешканців

Колишній голова Матусіва навіть намагався продати ставки. У 2019 році він підписав договір купівлі-продажу з фермерським господарством Ольвія. За цим договором  водні споруди загальною площею 37 га продали майже за 180 тисяч гривень. У той час як Прокуратура Черкаської області оцінила споруди у 6,7 мільйонів гривень. Прокурори звернулись у Господарський суд Черкаської області з вимогою скасувати договір, зрештою, його розірвали. 

Прокуратура Черкаської області про незаконний продаж ставків

Теперішня влада, за словами Марини, не хоче скасовувати рішення про передачу ставка в оренду.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: