Публікація

Взаємодія влади та громади Кіровограда цілком можлива. Якщо так ухвалить суд…

В рамках одного зі своїх моніторингових проектів Творче об’єднання „Технології оптимального розвитку особистості” протягом лютого 2008 року зверталося до Кіровоградського міського голови та секретаря Кіровоградської міської ради з проханням надати інформацію щодо діяльності міської ради та її виконкому. Органи влади вчасно реагували на звернення ТО „ТОРО”, проте відповідь на один з інформаційних запитів організації з успіхом може стати початком нової байки про взаємодію влади та громадськості міста Кіровоград.

У своєму листі за №31 від 6 лютого 2008 року ТО „ТОРО” вирішило поцікавитися організаційною структурою виконавчого комітету Кіровоградської міської ради, а саме найменуванням структурних підрозділів міськвиконкому; прізвищами, іменами та по батькові, контактними адресами й телефонами керівників структурних підрозділів; переліком відділів (секторів) або інших утворень, що входять до структурних підрозділів міськвиконкому. Нагадаємо, що таке право надане КОЖНІЙ громадській організації України, відповідно до ст. 34 Конституції України та ст.ст. 9,10,28,29,32,33,45 Закону України „Про інформацію”. Більше того, за ненадання подібної інформації органом влади, законодавство передбачає дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність.


У своїй відповіді, викладеній у листі від 14 лютого 2008 року, Кіровоградський міський голова Володимир Пузаков зазначив, що відповідно до положень статті 37 Закону „Про інформацію” офіційні документи, які містять у собі конфіденційну інформацію – інформацію що стосується особистого життя громадян, документи, що становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію, якщо вони пов’язані з розробкою напрямку діяльності установи, процесом прийняття рішень і передують їх прийняттю, не підлягають обов’язковому наданню для ознайомлення за інформаційними запитами. Тож міський голова у наданні інформації відмовив.


З огляду на неоднозначність відповіді міського голови, ТО „ТОРО” ініціювало зустріч з міським головою, яка й відбулася 6 березня за участі президента ТО „ТОРО” Олексія Хмари, Кіровоградського міського голови Володимира Пузакова та начальника управління правового забезпечення Кіровоградської міської ради Ігора Нікітчука. Під час зустрічі Олексій Хмара поцікавився, чому міським головою було надано саме таку відповідь, адже інформація про контактні службові телефони, прізвища та імена посадових осіб виконавчого комітету навряд чи можна віднести до конфіденційної. Він нагадав, що такою є передусім інформація про особу – освіта, сімейний стан, релігійність, стан здоров’я, майновий стан та інші відомості. У відповідь представниками місцевої влади було зазначено, що місце, в яке прийшов пан Хмара, є службовим кабінетом першої особи територіальної громади, тож громадським організаціям слід вдовольнитися вже наданою відповіддю та не звертатися більше із подібними запитаннями.


Після 20 хвилинної бурхливої, проте мало продуктивної дискусії її учасники вирішили продовжити власне спілкування. Але вже у залі суду. Напевно він і підкаже, чи має право громадськість знати, хто саме від її імені керує життям територіальної громади, та чи відноситься номер службового телефону мера до конфіденційної інформації.

Довідково: Творче об’єднання „Технології оптимального розвитку особистості” в партнерстві з ВГО „Асоціація сприяння самоорганізації населення” реалізує у місті Кіровоград проект „Вплив місцевої влади на розвиток третього сектору”. Проект, що передбачає проведення моніторингу нормотворчої та практичної діяльності органів місцевого самоврядування, виконується одночасно в містах Кіровоград, Житомир, Суми, Полтава й Запоріжжя і передбачає вивчення умов для розвитку місцевих недержавних організацій (громадських та благодійних організацій, органів самоорганізації населення тощо) та їхньої участі в процесах прийняття рішень.
Творче об’єднання „Технології оптимального розвитку особистості” – Кіровоградська обласна громадська організація, зареєстрована обласним управлінням юстиції у 1999 році. Місією Об’єднання є допомога у набутті кіровоградцями практичних вмінь та навичок у вирішенні наявних регіональних проблем шляхом підтримки та реалізації різноманітних просвітницьких програм та проектів. Головним принципом діяльності ТО „ТОРО” є служіння інтересам громади Кіровоградщини. Саме тому, впродовж усього часу свого існування, об’єднання залишається політично нейтральною та нерелігійною організацією. Детальнішу інформацію про проекти та діяльність ТО «Технології оптимального розвитку особистості» можна знайти за адресою:
www.toro.org.ua.

ТО “ТОРО”

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: