Публікація

Виявляти, попереджати, уникати: у Києві активістів учили дбати про безпеку

Попереджений – отже озброєний. Цей вислів стає особливо актуальним, якщо мова йде про особисту безпеку активістів, а також мирну організацію заходів, під час яких є загроза виникнення конфліктів з опонентами. Саме тому темі основ безпеки та інформаційної гігієни був присвячений тренінг УГСПЛ, який відбувся 8-9 березня 2019 року за участю активістів правозахисних організацій і ініціативних груп з різних областей України, які працюють в сфері захисту прав ЛГБТІК та протидії дискримінації.

Прописувати фактори ризиків, визначати найбільш та найменш вірогідні ризики небезпеки, уникати професійного вигоряння учасники вчилися першого дня в Тимура Левчука – керівника організації «Точка опори». Отримавши від коуча поради, як подбати про особисту безпеку, а також як убезпечити життя та здоров’я під час заходів, присутні складали персональний план безпеки та у групах обговорювали його.

Не менш цікавою та актуальною для учасників була друга частина тренінгу, під час якої експерти Лабораторії цифрової безпеки Вадим Гудима та Максим Луночкін навчали активістів: захищати акаунти – персональні, організацій від зовнішніх загроз; убезпечити пристрої від втрати інформації, шпигунських програм та вірусів; способів збереження IP-адреси поза зоною досяжності. Зокрема, фахівці акцентували увагу на тому, як не стати жертвою фішингу – отримання особистої інформацію в Інтернеті оманливим шляхом.

Немало задоволення від участі у тренінгу отримала регіональна координаторка ГО «Інсайт» у Чернівцях, активістка, квір феміністка, правозахисниця Олена Григоряк.

«Мала нагоду протягом двох днів познайомитися з активістами, активістками з інших міст, із якими пов’язує чимало спільних тем, напрямків роботи. Нові знайомства – цікаві та корисні, адже це збільшує ресурси й мотивацію в подальшій діяльності. Під час навчання особливо актуальною темою для мене була фізична безпека – як активістів, так і всіх учасників заходів. Оскільки надалі представники нашої організації планують організовувати та проводити окремі дійства, важливо, аби завдяки здобутим знанням, навичкам ми вміли мінімізувати ризики небезпеки під час цих заходів. Саме тому після приїзду до Чернівців, обов’язково поділюсь із колегами інформацією, яку отримала під час тренінгу», — поділилася Олена.

Наголосив на змістовності на цікавості навчання і представник ВП ГО “Асоціація ЛГБТ “ЛіГА” у місті Одеса, активіст Правозахисного ЛГБТ Центру «Наш світ» Віталій Царюк.

«Завдяки порадам досвідчених коучів я ще раз підсумував для себе, чому активістам важливо подбати про захист своїх акантів. Добре і те, що під час тренінгу нам пояснили, як налаштувати власні профілі так, аби ті стали більш захищеними від зломів. Також взяв до уваги, що під час організації певних заходів нам потрібно ретельно прорахувати найменші ризики, які загрожуватимуть безпеці. Бо інколи ризики з низькою вірогідністю можуть обійтися немалими проблемами», — розповів Віталій.

Варто додати, що тренінг УГСПЛ відбувся в рамках проекту за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

Підготувала Анна Семенків

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: