Публікація

Вивезення українських дітей до рф та катування “незручного” для окупантів активіста – останні новини від МІПЛ

Чому переміщення неповнолітніх з території України на непідконтрольні території та у росію відбувається з порушенням норм міжнародного права, та що кажуть родичі затриманого херсонського активіста Сергія Цигіпи після перегляду відео на проросійських каналах із ним, — про це далі у черговому дайджесті  Медійної ініціативи за права людини з серії найважливіших матеріалів з гарячих точок України.

Cпівробітник т.зв. “МВД” т.зв. “ДНР” та біженці з Маріуполя в районі селища Рибацьке Мангушського району Донецької області, 26 березня 2022 року. Джерело РИА Новости

 

Нещодавно в Україну повернулася 11-річна Кіра Обединська. Дівчинка з батьком жила у Маріуполі, але він загинув під обстрілом. 25 березня, вибираючись з міста, від розриву міни Кіра отримала поранення. Її доправили у лікарню у Маріуполі, яка вже була окупована росіянами, а далі – у Донецьк. Разом з Кірою повернувся 9-річний Ілля Матвієнко. У росії за різними даними можуть перебувати від 40 до 200 тисяч дітей, яких вивозять під виглядом «евакуації».Дар’я Кас’янова, програмна директорка благодійної організації «СОС Дитячі містечка», каже, що у деяких вивезених дітей-сиріт залишилися родичі в Україні.

Дар’я Кас’янова, програмна директорка благодійної організації «СОС Дитячі містечка»

 

«Це діти з прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, поранені діти з Маріуполя та діти, які були у маріупольських санаторіях. Їх вивезли через Мангуш у Донецьк. Деякі з них вже знаходяться на базах відпочинку на території росії, це тимчасові місця для проживання у Ростовській області, Таганрозі та під Таганрогом», – розповіла МІПЛ Дар’я Кас’янова.

Згідно з міжнародними нормами справді є обставини, за якими можна переміщувати дітей під час війни, говорить юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська. Це 49 стаття Женевської конвенції на захист цивільного населення. Серед обставин такі:

🔹Перша – необхідність медичної допомоги. Якщо є загроза життю чи здоров’ю дитини.🔹Друга – військова необхідність. Якщо, наприклад, біля дитячого садочку знаходиться військова частина.Але навіть якщо такі обставини були, продовжує юристка, росія мала б погодити з Україною територію, куди переміщувати дітей. Але таких домовленостей також не було, тож це свідчить, що евакуація відбулася з порушеннями норм Міжнародного гуманітарного права. Ба більше, депортація дітей є одним з елементів геноциду. Чому – пояснення Катерини Рашевської читайте у матеріалі.

Катерина Рашевська, юристка Регіонального центру прав людини

 

***

Минуло два місяці з моменту затримання активіста та волонтера Сергія Цигіпи. Він зник 12 березня, коли разом зі своїм собакою, вирушив до сусіднього Таврійська – віднести ліки та продукти місцевим. Нещодавно російський телеканал опублікував відео із Сергієм. Він сказав, що знаходиться на території рф. Дружина активіста Олена говорить, що відео змусили записати під тиском. Передивляючись запис, вона помітила сліди катування.

Сергій Цигіпа під час так званого інтерв’ю, яке опублікували проросійські канали, квітень 2022

 

«Я побачила два зламаних пальці, бо на кісточках правої руки помітний такий зеленуватий відтінок. Розумію, що права рука зламана, тому що протягом всього інтерв’ю, якщо він нею і ворушив, то одразу підхоплював лівою рукою. Сорочка завелика, думаю – і ребра зламані», – говорить Олена про своє враження від відео з її чоловіком.

До цього, коли Олена шукала чоловіка у Новій Каховці, росіяни повідомили їй: чоловік «незручний» для них, тому і надалі утримуватиметься. Дружині відмовили у будь-якому зв’язку з ним.

За додатковою інформацією звертайтеся на пошту: [email protected].

 

Довідково. Медійна ініціатива за права людини у співпраці з УГСПЛ запустила розсилку найважливіших матеріалів з гарячих точок України. Підписатися на українську розсилку можна ТУТ.
Підписатися на англійську розсилку можна ТУТ.  Будь ласка, після підписки, перевірте папку “спам” та “реклама”.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: