Публікація

Високий стандарт

25 січня 2012 року на загальних зборах Української Гельсінкської спілки з прав людини було обрано новий склад керівних органів цієї Всеукраїнської асоціації громадських правозахисних організацій. Був призначений новий виконавчий директор Спілки, який замінив на цій посаді Володимира Михайловича Яворського, що керував Спілкою з дня її створення.

Повідомлення про те, що Володимир Яворський за власним бажанням покидає посаду виконавчого директора, залишилося малопомітним в інформаційному просторі. І це зовсім не дивно. Володимир ніколи не шукав способів привернути увагу до своєї персони і не прагнув популярності. Скромність. Саме це не модне слово першим спливає з глибин свідомості при знайомстві з цією людиною і більше ніколи не змінюються. Вже через кілька хвилин спілкування з Володимиром Яворським це перше враження доповнюється першим свідомим висновком про явно високу компетентність співрозмовника, викликаючи повагу до нього і задоволення від того, що така людина знаходиться у лавах правозахисного руху.

Про Володимира, на відміну від галайкуватих українських політиків чи самозакоханих VIP-персон, розповідають справи, а не тріскучі декларації про наміри.

З 1 квітня 2004 року, коли була створена Спілка, вона з маловідомої асоціації кількох організацій перетворилась у потужну і добре відому організацію, до якої дослухаються і всередині країни, і за кордоном. За кілька років кількість членів УГСПЛ збільшилася до тридцяти організацій, і двері Спілки залишаються відкритими для бажаючих. УГСПЛ почала і продовжує відігравати певну об’єднуючу роль, і за кілька років розрізнений правозахисний рух став впевнено набувати обрисів консолідованої сили. У великій мірі це сталося завдяки Володимиру Яворському, який зміг підібрати ефективну команду однодумців.

За цей час значно покращилася комунікація між правозахисними організаціями. Традиційними стали зустрічі правозахисників на щорічних Форумах, чисельних колективних заходах. Систематичними стали щорічні доповіді «Права людини в Україні» та «тіньові» звіти для міжнародних інституцій, які готуються спільними зусиллями багатьох громадських правозахисних організацій. Змінилася якість правозахисту. Для багатьох жертв порушень прав людини стала доступною кваліфікована правова допомога завдяки створенню розгалуженої мережі приймалень для надання громадянам безкоштовної первинної правової допомоги та Фонду стратегічних справ.

З 2008 року стартувала одна з найбільших освітніх правозахисних програм в Україні «Розуміємо права людини», поклавши початок розвитку неформальної освіти у галузі прав людини. Креативним засобом привернути увагу і розпочати в українському суспільстві відкритий діалог про права людини став Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини «Docudays Ua». Його популярність зростає з кожним роком. УГСПЛ стала одним із засновників громадської ініціативи «Новий громадянин», метою якої є посилення впливу громадян на суспільні та політичні процеси в Україні. Антипремія за порушення прав людини «Будяк року» також стала звичним атрибутом суспільного життя. Проект створення Будинку з прав людини набуває реальних обрисів.

За ці роки УГСПЛ виконала багато інших правозахисних проектів, встановила численні розгалужені зв’язки і стала одним із невід’ємних елементів міжнародного правозахисного руху.

І в цьому, безумовно, велика заслуга Володимира Яворського – людини з високими етичними стандартами, принципової і високопрофесійної, наполегливої і цілеспрямованої, виваженої, толерантної і розсудливої. Ми сподіваймося на те, що Володимир буде сприяти  її розвитку у якості члена правління Спілки.

Від імені усіх колег Правління та Наглядова Рада Української Гельсінської спілки прав людини щиро дякує Володимирові Яворському за багаторічну самовіддану працю на правозахисній ниві і бажає нових звитяг.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: