Публікація

Вища рада юстиції вважає нормою коли в парламенті суддя голосує сам за себе

Українська Гельсінська спілка з прав людини та ряд правозахисних організацій місяць тому звернулися до Президента та Вищої ради юстиції з вимогою звільнити голову вищого суду з цивільних та кримінальних справ Л. Фесенка. Причиною звернення стало суміщення Фесенком посад депутата та судді, що підтверджують конкретні факти.

В зверненні правозахисники відзначили той факт, що народний депутат Л. Фесенко 7 жовтня проголосував за обрання себе суддею вищого суду з цивільних і кримінальних справ. Після набуття статусу судді Л. Фесенко не припинив здійснювати повноваження народного депутата і продовжив брати участь у пленарних засіданнях Верховної Ради та засіданнях парламентського комітету з питань правосуддя. У багатьох випадках голос Л. Фесенка як народного депутата ставав вирішальним – 226-им, а присутність на засіданні комітету забезпечувала кворум.

УГСПЛ нагадує, що відповідно до Конституції професійні судді не можуть брати участь у будь-якій політичній діяльності.

Відповідь від Президента ще не надійшла. Проте, свою позицію стосовно цієї обурливої ситуації висловила Вища рада юстиції.

В листі за підписом Голови ВРЮ Колісниченка йдеться про те, що Фесенко припинив членство у політичній партії, про що є відповідна постанова. Оцінка відповідности дій судді Конституції України не здійснювалась.

З цього можна зробити висновок, що ВРЮ вважає нормою, коли в парламенті суддя обирає сам себе.

Відповідь Вищої ради юстиції можна прочитати тут: Doc_28_02_2011

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: