Публікація

Викрадених українських сілян судитимуть в Придністров’ї

27 жовтня у Григоріополі, що в Придністров’ї судитимуть трьох мешканців села Самійлівка Фрунзівського району Одещини. Як ми вже писали у попередніх публікаціях, чоловіки були викрадені наприкінці липня двома міліціянтами місцевого РВВС і насильно переведені через кордон невизнаної республіки – в Придністров’я. Двадцятирічного Романа Готко, на десять років старших за нього Романа Коваля та Юрія Бондаренко обвинуватили у хуліганстві та арештували.

Сьогодні слідчі закінчили розслідування кримінальної справи по обвинувачуванні українців у хуліганських діях. Арештованих чоловіків обвинувачують у підпалі будинку, намаганні проникнути у житло, розбої.

Що ж сталось у придністровському селі насправді?

Одразу ж після арешту сільчан, у Самійлівці провели своє розслідування.  У хуліганстві в придністровському селі Красная Бессарабка признались 13-річний Роман та старший за нього на рік Руслан Дуди. Брати вночі вирішили поласувати медом, перейшли кордон із Придністров’ям і залізли на пасіку до місцевого мешканця Маслова. НА них кинулась собака і хлопці підпалили ганчір’я і кинули в неї. Коли тікали, наступили на граблі і розбили ручкою вікно у хаті господаря пасіки.

Не розібравшись достоту, хто саме винен у хуліганстві, міліціянти Фрунзівського райвідділу арештували трьох мешканців Самійлівки посеред робочого дня і насильно вивезли до Григоріополя.

–  Міліціонери уперлись з обох сторін, – обурюється старший

брат Романа Готко Ігор. – Придністровські кажуть: «Они нам их привезли и не тех. Мы все равно их посадим». А наші міліціянти нам погрожують, щоб ми перестали писати скарги на них.

Днями міліціонери арештували братів Дудів і жінку одного із ув’язнених в Григоріополі Олену Бондаренку. Але, позаяк справа набула розголосу і правозахисники звернулись із запитом щодо незаконних дій міліціонерів до міністра МВС України Луценка, дітей і жінку відпустили наступного дня. Але від «явки із повинною», які хлопці дали в сільраді, Руслан і Роман тепер відмовляються. Кажуть, у міліції їм наказали «віднєкуватись» і казати, що вони у Придністров’ї не були.

Не прийняли явки з повинною хлопців і міліціонери у Григоріополі.

–  У наших рідних немає адвокатів, – скаржиться Ігор Готко. –

Ще як хлопців затримали, ми найняли їм придністровських. Але адвокати не захищають наших близьких. Бояться міліції.

Родичі арештованих українців навіть не ознайомлені із

обвинувальним висновком у справі. Вони не знають за якими статтями їх судитимуть. За законами Придністров’я – на відміну від українських – близькі родичі не можуть бути захисниками у кримінальній справі.

–  Боюсь, що суд над братом і моїми сусідами буде скорий і

неправий, – каже Ігор Котко. – Брат сяде в тюрму на сім років нізащо.

Жителі села Самійлівка та рідні арештованих в Придністров’ї

сільчан, звертаються до українських адвокатів із проханням відгукнутися на їхню біду і захистити невинних людей. Сільчани Самійлівки просять також українських журналістів та правозахисників приїхати 27 жовтня на суд в Григоріопіль.

Сільчани переконані, тільки допомога України може врятувати від чужоземної тюрми Романа Готко, Романа Коваля і Юрія Бондаренка.

Фото з сайту: http://diser.org

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: