Публікація

Викрадення російськими військовослужбовцями мешканця Запоріжчини: УГСПЛ та родичі звернулися до ЄСПЛ

Сергій Хрипун – мешканець міста Оріхів, що на Запоріжчині. До 24 лютого та й після нього він не мав жодного відношення до військових, проте станом на сьогодні перебуває у «полоні» в Російській Федерації. 22 лютого 2022 року він заступив на зміну на об’єкт, належний ТОВ «УкрЛан», що знаходиться у с. Нове Токмацького району Запорізької області, та мав повернутись додому за тиждень. Проте, доволі швидко село було окуповане, а життя пана Сергія та його колег фактично опинилось в руках російських терористів.

Сергій Хрипун з донькою Юлією. Джерело cвітлини: сайт Медійної ініціативи за права людини

За словами Юлії, доньки Сергія, він усіляко намагався виїхати з окупованої території, проте він лишив паспорт вдома, а без документів його не пропускали на жодному з блок-постів.

«Протягом місяця ми шукали спосіб вивезти його з окупації. Ми просили, щоб йому передали копії документів, питали на блок-постах, чи можна за ними виїхати. Проте спочатку нам казали, що з копіями його пропустять, а вже наступного дня відмовляли», – каже родичка.

Військові РФ певний час проживали на території підприємства поруч з його працівниками. 24 березня 2022 року близько 10–ї години ранку Сергій зателефонував родичам і повідомив, що військові залишають територію підприємства. Після цього зв’язок із ним зник. З того часу його родина не має надійної інформації щодо його поточного місцезнаходження, причин затримання та  стану здоров’я. Пізніше з’ясувалось, що Сергія та його колег було викрадено та вивезено у невідомому напрямку.

Тоді по допомогу родина постраждалого звернулась до Української Гельсінської спілки з прав людини з метою представлення їх інтересів у Європейському суді з прав людини. У пошуках Сергія його рідні звернулись також до великої кількості національних і міжнародних організацій, правоохоронних органів України

«Родичі Сергія розповіли, що дізнались про викрадення від його керівника, який, в свою чергу, згадував про відеозапис з камер спостереження, на якому видно, як Сергія викрадають, проте на відповідний адвокатський запит нам повідомили, що доступу до камер відеоспостереження немає, адже відсутній Інтернет» – розповідає юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ Олена Куваєва.

Олена Куваєва. Джерело світлини: Фейсбук

У пошуках Сергія його рідні звернулись до великої кількості національних і міжнародних організації, правоохоронних органів України, а згодом – і до слідчого комітету Російської Федерації, навіть намагались отримати інформацію про долю Сергія через російських правозахисників, проте все марно: останніх навіть не пустили на територію Курського СІЗО – місця, де, ймовірніше за все зараз находиться Сергій Хрипун і сотні, якщо не тисячі інших викрадених українців. Усю найціннішу інформацію близькі Сергія отримують від людей, які були звільнені з «полону», а не з офіційних джерел. Так, наприклад, колега Сергія, якого звільнили першим – просто вивезли і викинули з машини посеред поля недалеко від окупованого Мелітополя, – розповів, що їх довго утримували у нелюдських умовах, катували, ймовірніше за все, на аеродромі поблизу Мелітополя. Інший колишній полонений розповів, що востаннє бачив Сергія у Курському СІЗО, де і сам перебував, а також про те, що у Сергія, ймовірно, зламані ребра, його катували і йому необхідна медична допомога.

«Така ситуація містить цілий ряд порушень міжнародних договорів та й навіть національного законодавства. Сергій відверто і нахабно викрадений військовослужбовцями РФ, утримується нею без будь-якої правової підстави, адже не є комбатантом», – зазначає Олена.

Юристи Центру Стратегічних справ УГСПЛ звернулись до Європейського суду з прав людини із клопотанням за Правилом 39 Регламенту Суду. Суд задовольнив клопотання і закликав РФ забезпечити конвенційні права пана Хрипуна, надати йому необхідну медичну допомогу, а також запросив її надати пояснення щодо затримання. Їх Росія, звісно, не надала. Згодом юристи УГСПЛ надіслали повну заяву, у якій, зокрема, скаржились і на порушення прав найближчих родичів Сергія, адже фактично вони переживають муки невизначеності і зазнають агонії, не знаючи, чи був їх родич убитий, чи взятий під варту, маючи можливість лише здогадуватись про стан його здоров’я і отримуючи все нові повідомлення про тяжкі ушкодження тих українців (військових та цивільних), які перебували у полоні.

Єдиною звісткою від Сергія з 24 березня 2022 року став лист, який, щоправда, він написав у травні, проте родичі отримали його лише в кінці серпня. Лист короткий, і, за словами Юлії, не сильно відрізняється від листів інших бранців – умови нормальні, медицина наявна, годують. Показання інших українців, що повернулись з російського полону, а також стан їх здоров’я, щоправда, свідчать про інше. Але ж лист Сергія було перевірено цензором СІЗО м. Курськ, тож чи є підстави сумніватись у його правдивості?

СІЗО-1 Курськ
Якщо ви володієте будь-якою інформацією щодо Сергія Хрипуна, місця його перебування і стану здоров’я, просимо повідомити нас про це! Будь-яка звістка важлива для його родини!
Контакт для зв’язку – [email protected]044 383 95 19; 096 060 76 70 (Viber).

 

Наша організація продовжить захищати інтереси постраждалих від дій російської армії, а також інформуватиме громадськість про подальший хід цієї справи.

 

Матеріал підготовлено юристом Центру стратегічних справ УГСПЛ Оленою Куваєвою.

 

Центр стратегічних справ УГСПЛ надає допомогу постраждалим від війни за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: