Публікація

Вийшов дев’ятий випуск подкасту “Правова Абетка”: компенсація або у пошуках таємничого ромського табору

Український уряд щороку виплачує чималенькі суми коштів за помилки правоохоронної системи. Гроші отримують постраждалі громадяни.

Хронологія виплат українського уряду за рішеннями ЄСПЛ (за даними Міністерства юстиції України).
Рік                               2001-2005  2006  2007 2008  2009   2010   2011   2012  2013   2014
виплати, млн грн     5,8             9,2      3,2    20,4       7,9      29,2     25       39       84,9    169,8

Як бачимо, суми подвоюються ледве не щороку. А із чим це пов’язано? За що українська держава виплачує компенсації? Яких порушень більше? Чому більше саме таких порушень?
Як зазначає Міністерство юстиції України, проблемність виконання рішень у частині виплати відшкодування полягає в тому, що закон про виконання рішень ЄСПЛ не передбачає зобов’язань щодо визначення сум у держбюджеті, потрібних для щорічної реалізації ухвал цього Суду. На необхідність передбачення коштів на виконання рішень ЄСПЛ в окремій бюджетній програмі вказано лише в Перехідних положеннях цього закону. Тож оскільки державний бюджет країни приймається щороку, немає гарантій того, що необхідні суми передбачатимуть у ньому регулярно. Тобто це питання залишається відкритим.
А як воно вирішується зараз? Чи вчасно українці отримують компенсації? Скільки їм доводиться чекати і чи були випадки великих затримок і навіть невиплат?

Свіжий подкаст слухати можна на сайті Центру стратегічних справ УГСПЛ
В Україні є урядовий уповноважений по роботі з ЄСПЛ, і звати його Іван Ліщина.  Але новин про його діяльність дуже мало.
Виникає питання, наскільки ефективна його робота із погляду правозахисників? Як він співпрацює з неурядовими організаціями, як допомагає громадянам, які судяться в ЄСПЛ?
Один з попередніх уповноважених у розмові зі мною розповідав, що найбільша його проблема – співпраця із судовою системою, тому що суди є незалежними органами, і уряд просто не може їх змусити виконувати рішення ЄСПЛ. Існує пілотна справа “Іванов проти України”, яка стосується саме невиконання нашою державою судових рішень ЄСПЛ. За словами Бориса Бабіна, по цій справі існує біля 18 000 заяв до ЄСПЛ. Якщо українській суд відмовляється виносити рішення щодо компенсації постраждалому на 1000 гривень, то він скаржиться до ЄСПЛ знов, і держава отримує черговий штраф у 1-2 тисячі євро – і так по колу. Чи існує така проблема і зараз?

Про це та інше слухайте у свіжому подкасті Олега Шинкаренка та Олени Сапожнікової «Правова Абетка». Цього разу гостем студії був директор Центру Стратегічних Справ Української гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало. Подкаст створено за підтримки Центру Стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: