Публікація

Виглядає, що київська влада не любить геїв, лесбійок та Конституцію України

„Кожна людина має право на свободу мирних зборів і свободу асоціації з іншими, включаючи право створювати профспілки і вступати до них для захисту своїх інтересів.

Здійснення цих прав не підлягає ніяким обмеженням, за винятком тих, які встановлені законом і необхідні в демократичному суспільстві в інтересах національної або громадської безпеки, з метою запобігання заворушенням і злочинам, для захисту здоров’я або моралі чи з метою захисту прав і свобод інших людей,” –Європейська Конвенція з прав людини

Останнім часом Київська міська державна адміністрація почала досить часто проявляти свою нетерпімість до використання громадянами свого контитуційного права на мирні зібрання. Хоча дехто вважає, що просто продовжила свою ж традицію. Тільки за останні два місяці було вже три випадки, коли за участі влади пікетувальникам не давали можливості висловити свої погляди. Два з них не дуже гарно характеризували європейську столицю – напад на збірне наметове містечко протестантів під мерією 30 квітня та перешкоджання акції „Форуму порятунку Києва”.

А 17 травня була спроба не дати провести акцію Регіональному іформаційному та правозахисному центру для геїв і лесбійок “Наш світ” – пікетування Економіко-правового технікуму при Міжрегіональній Академії управління персоналом (ЕПТ при МАУП).

Акція проходила в рамках ініціювання внесення Міжнародного Дня проти гомофобії до національних і міжнародного календарів. На думку ініціатора акції, француза Луї-Джорджа Тена, цей день необхідний для консолідації боротьби з будь-якими проявами фізичного, психологічного і символічного насильства, пов’язаного із сексуальною орієнтацією і статевою ідентичністю.

17 травня 2005р. у більш ніж 35 країнах пройшли акції,  що мали на меті привернути увагу суспільства до проблеми переслідування і дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації. В Україні цю ініціативу підтримала організація „Наш світ”, яка ще 5 травня повідомила міську адміністрацію про заплановану акцію.

Члени „Нашого світу” запланували провести акцію під стінами Економіко-правового технікуму при Міжрегіональній Академії управління персоналом (ЕПТ при МАУП). Приводом для нього стало  відрахування з цього вузу студента-гомосексуала восени минулого року. Учасники акції впевнені, що мотивом таких дій керівників закладу стали їх гомофобні переконання. Саме тому гаслом пікету стала фраза „Права геїв – теж права людини”. Акцію підтримали інформаційно-освітній центр „Жіноча мережа”, „Гей-альянс”, „Гей-форум” та Київський портал лібертарних ініціатив.

Згідно із задумом ініціаторів акції, пікет мав на меті привернути увагу громадськості до порушень прав людини на ґрунті сексуальної орієнтації, й жодним чином не міг пропагувати ті чи інші сексуальні вподобання.

Через 11 днів після подання повідомлення про заплановану акцію, а саме 16 травня о 18 год. 10 хв. Центр отримав факсимільне повідомлення за підписом заступника міського голови В. В. Ільгова. У листі повідомлялось: „За результатами розгляду повідомляємо, що до Київської міської державної адміністрації надійшло повідомлення про проведення іншого масового заходу, який збігається у місці і часі з запланованою Вами акцією. Враховуючи викладене, проведення зазначеного заходу не є можливим”.

У телефонній розмові з організаторами акції чиновники Головного управління з питань внутрішньої політики КМДА відмовились надати інформацію про організаторів контр-пікетування й наголосили, що не зможуть гарантувати безпеку учасників акції „Нашого світу”. По суті – відмовили громадянам України в здійсненні ними свого конституційного права на свободу мирних зібрань застосувавши зручну технологію – „а вас хтось там може побити, а ми не при чому, ми ж попереджали…”.

Як з’ясувалось згодом, „іншою акцією” була „заздалегідь запланована зустріч студентів із курсантами та викладачами Українського військово-козацького інституту”. Керівник згаданого інституту в інтерв’ю двом телеканалам заявив, що його підопічним вдалось зупинити пропаганду гомосексуалізму й лесбійства, „корені яких лежать у сатанізмі”.

Але, як відомо, навчальні заклади не повинні повідомляти місцеву владу про внутрішні акції, що відбуваються на їх території. У згаданому листі ж сказано, що „до Київської міської державної адміністрації надійшло повідомлення про проведення іншого масового заходу…”. Важко пояснити також те, що метою „заздалегідь запланованої зустрічі” було засудження гомосексуальності.

Незважаючи на спробу чиновників обмежити право на масові мирні зібрання, пікетування відбулось. Агресію з боку організаторів і учасників „іншої акції” стримувала присутність телеоператорів і міліціонерів. Усі правоохоронці перебували на території технікуму. Натомість, жодного міліціонера не було помічено  біля пікету на підтримку прав гомосексуалів.

Також слід зазаначити, що спроба завадити такого рода акціям вже стає тенденцією: листи із аналогічними формулюваннями отримували ІОЦ “Жіноча Мережа” у 2003р., і ГО „Об’єктивна реальність”, і, врешті, „Наш світ” у 2005р. При чому, в усіх трьох випадках про „інші акції” КМДА повідомляла в останній день перед заявленим заходом.

Не менш тривожним фактом є й те, що за перебігом дійства спостерігали також представники неофашистських угруповань, які після закінчення пікету прослідкували за двома його учасниками й вчинили напад на представників „Гей-альянсу”. За свідченнями активістів Центру, фізичну агресію з боку неофашистів у ході самої акції стримувала присутність міліціонерів і телеоператорів. Інцидент вдалось припинити завдяки оперативним діям працівників „Нашого світу” та однієї з телекомпаній. Нагадаємо, що розгром наметового містечка також приписують радикалам, а саме членам Української Національної Асамблеї, яку очолює Едуард Коваленко – нині затриманий за хуліганство.

Тривожні симптоми, ви не знаходите? Влада, яка перемогла в політичні боротьбі завдяки Майдану відмовляє тепер своїм громадянам у праві на мирне зібрання та вираження своїх поглядів, наразі такими непрямими обмеженнями та рекомендаціями. Пам’ятається, попередня влада теж так робила… Отож, до наступного Майдану?

Вікторія Онищенко
РУПОР

(фото – www.rep.in.ua)

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: