Публікація

Виборче право переселенця: як віддати свій голос на виборах Президента?

За даними Міністерства соціальної політики, в Україні зареєстровано близько 1,4 млн. ВПО з Донецької та Луганської областей, а також з Криму. Міжнародна організація з міграції оприлюднює статистику, відповідно до якої 44% опитаних внутрішньо переміщених осіб збираються голосувати на майбутніх президентських і парламентських виборах в Україні. При цьому, майже дві третини з усіх опитаних не обізнані щодо процедури голосування для ВПО. Тож Українська Гельсінська спілка з прав людини розповідає, як переселенці можуть взяти участь у виборах, які відбудуться уже 31 березня.

Перше, що необхідно зробити ВПО – подати заяву про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси для того, щоб проголосувати за місцем фактичного перебування. Порядок затверджений постановою Центральної виборчої комісії. Заяви прийматимуть до 25 березня включно. Заповнений  документ необхідно принести особисто до найближчого органу ведення Державного реєстру виборців або ж отримати відповідну форму на місці. Заява про зміну місця голосування має бути мотивованою. Для переселенців органи ведення ДРВ радять використовувати таке формулювання: «у зв’язку тимчасовою окупацією території України внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України».

Зазначимо, що виборці, місце проживання яких зареєстроване на тимчасово окупованих територіях, а також в Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, можуть не докладати до заяви документів, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. Однак УГСПЛ радить надати довідку внутрішньо переміщеної особи для уникнення непорозумінь. Її ж необхідно пред’явити органу ведення ДРВ, якщо місце проживання громадянина зареєстроване на підконтрольній території України, а мешкає він десь-інде.

Для того, аби візит не був даремним слід взяти з собою паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України (радимо про всяк випадок зробити копію). Також вказати у заяві номер дільниці, на якій бажаєте здійснити волевиявлення. Якщо самостійно не вдалося визначити дільницю для голосування – номер і адресу можуть підказати фахівці Державного реєстру виборців.

Заява про тимчасову зміну місця голосування розглядається невідкладно. Тож за кілька днів внутрішньо переміщена особа має отримати посвідчення. Його необхідно буде забрати особисто в органі, до якого заявник попередньо звертався. Дату і час ліпше з’ясувати завчасно – під час подання заяви чи за телефоном відповідного органу.

Покрокову інструкцію з описаною вище процедурою розробили партнери УГСПЛ – громадський холдинг «Група впливу».

Зрештою, 31 березня внутрішньо переміщена особа зможе віддати свій голос за найбільше переконливого, на його думку, кандидата. Для цього обов’язково треба взяти документ, який підтверджує громадянство України та прийти на вказану у посвідченні дільницю. Радше за все, прізвище заявника зазначать в окремих списках осіб, які тимчасово змінили своє місце голосування.

Звертаємо Вашу увагу, що у разі призначення повторного голосування (другого туру виборів) потрібно буде повторно подати заяву до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців. Адже тимчасова зміна місця голосування забезпечує включення виборця до списку виборців на відповідній виборчій дільниці одноразово – на день голосування (на конкретну дату).

Також радимо перевірити інформацію про включення себе до Державного реєстру виборців. Для цього на порталі треба зайти до кабінету виборця. Якщо у вас ще немає реєстрації на цьому сайті – варто зареєструватись, заповнивши всі поля на сторінці. Обов’язково треба підтвердити адресу електронної пошти, адже відповіді на запити надходитимуть саме на неї.

Ліворуч є вкладка «Перевірити дані», активізувавши яку, ви сформуєте автоматичний запит на отримання інформації про наявність Вас у державному реєстрі виборців. Зверніть увагу, що дані повинні бути написані українською мовою, відповідно до написання у паспорті. Відповідь на запит буде надіслана на електронну пошту протягом 48 годин, якщо виконано процедуру її підтвердження. Інакше – буде доступна для перегляду в цьому екрані. Кількість запитів обмежена – не більше одного запиту на добу.

У разі, якщо у Вас ще залишилися запитання – радимо звернутися до однієї з громадських приймалень УГСПЛ.

Зазначимо, що УГСПЛ розпочала співпрацю щодо інформування та правового захисту виборчих прав населення із партнерами у всіх регіонах України, зокрема з правопросвітницькою кампанією «Я маю право голосу!», що є частиною загальнонаціонального проекту «Я маю право!», Координаційний центром з надання правової допомоги, Громадянською мережею «Опора», Громадським холдингом «Група впливу», Мережею правового розвитку.

 

Матеріал підготовлено в рамках програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», що впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53.

Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: