Публікація

#ВрятуйНадію: у соцмережах запустили флешмоб на підтримку активістки Надії Паливоди

З 25 жовтня активістка з Кропивницького Надія Паливода оголосила безстрокове голодування проти вирубки Центрального скверу у Кропивницькому заради МакДональдзу. Активістку підтримали колишній в.о глави Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов, екоактивісти Світлана Підпала, Владислав Балинський та Павло Вишебаба. Вони поширили дописи з хештегом #ВрятуйНадію на знак солідарності.

 

Надія Паливода (з плакатом) під міськрадою

Хештег запустила екоактивістка Юлія Бонд. Вона закликала бойкотувати мережу закладів МакДональдз та прийти на флешмоб 30 жовтня:

«Ми всі занепокоєні цією ситуацією і тому в суботу, 30 жовтня, планується всеукраїнський флешмоб біля ресторанів McDonald’s в усіх постраждалих містах України на підтримку Надії та скверу в Кропивницькому».

Постраждалі міста, про які згадала активістка – це Тернопіль, де заклад відкрили попри забракований членами містобудівної ради проєкт та протести активістів. А також Маріуполь, у якому міська влада віддала під забудову зелену зону у центрі міста.

Після оголошення будівництва закладу у Кропивницькому, мешканці розділились на два табори: «за» і «проти». Одні чекають на обіцяну МакДональдзом реконструкцію скверу, який знаходиться у занедбаному стані. Інші – протестують проти вирубки дерев. Тим не менше, екоактивісти не проти МакДональдзу, але просять перенести заклад у інше місце.

Надія Паливода звертає увагу, що процес будівництва фаст-фуд закладу непрозорий, бо компанія досі не надала план будівництва. Під Центральним сквером, каже активістка, знаходяться старовинні підвали кінця 18 століття, які доведеться засипати, а перед цим знищити усі дерева. Окрім цього, біля закладу побудують нову транспортну розв’язку та паркомісця, для яких може знадобитися близько 1400 кв.м, а не 600, як говорять у раді, побоюється Паливода.

 

МакДональдз може зайняти пів Центрального скверу

Голова Кропивницького Андрій Райкович аргументував відкриття МакДональдзу у Кропивницькому новими робочими місцями та майбутніми інвестиціями.

«Ми сподіваємось на відкриття ресторану МакДональдз у Кропивницькому, адже це забезпечить нові робочі місця, інвестиції та сприятиме розвитку нашого міста. Це також важливий сигнал для інших потенційних інвесторів звернути увагу на наше місто», – коментував Райкович для «Весь Кіровоград».
У МакДональдзі пообіцяли зберегти зелені насадження.

«Ми розуміємо хвилювання містян щодо відкриття ресторану у сквері. Тому максимально подбаємо про збереження зеленої зони», – зазначив директор з розвитку МакДональдз в Україні Віталій Стефурак для «Весь Кіровоград».

Нагадаємо, у квітні 2021 року стало відомо, що у Центральному сквері Кропивницького побудують МакДональдз. З 2006 року сквер знаходиться в оренді ТОВ «Укрсфера», повідомляли журналісти «Агенції журналістських розслідувань». Не один очільник міста намагався розірвати договір оренди, оскільки за територією сквера орендар не дбає та передає ділянки у суборенду під наливайки. Зокрема, чинний голова міста Андрія Райкович програв усі три інстанції судів, тому сквер досі у оренді. 

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: