Публікація

Вперше подано в суд за порушення закону «Про доступ до публічної інформації»

Вчора, 17 травня, вперше в історії дії Закону України «Про доступ до публічної інформації» подано до суду на Голову обласної ради. Зокрема, координатори закарпатського «Громадського центру» просять суд зупинити дію розпорядження Голови Закарпатської обласної ради, а також зобов’язати керівництво обласної ради утриматися від подальших дій щодо розгляду проектів рішень ради та оприлюднити їх відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».

            10 травня 2011 року Голова Закарпатської обласної ради Балога І.І. підписав розпорядження про проведення 4-ої сесії обласної ради. В порядок денний спочатку було включено на розгляд 27 питань. 16 травня іншим свої розпорядженням Голова обласної ради доповнив порядок денний ще 5 питаннями та переніс перше пленарне засідання сесії на 25 травня.

 

            Але підписане розпорядження суперечить Законам України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про доступ до публічної інформації» в частині оприлюднення проектів рішень. Зокрема, якщо згідно п.3 статті 15 закону «Про доступ до публічної інформації» проекти рішень, які планується розглянути, повинні бути оприлюднені за 20 робочих днів до їх розгляду, то станом на 18 травня на сайті облради та в жодному іншому місці не було оприлюднені проекти рішення. Отже, всупереч закону, депутати облради планують розглянути проекти і приймати рішення, не ставлячи громадян області до відома.

 

            Також в судовому позові звертається увага і на інші порушення у виданому Головою обласної ради розпорядженні. Зокрема на те, що пропри корегування тексту розпорядження, в його тексті так і нема зазначено повного переліку питань. А закон «Про місцеве самоврядування в Україні» вимагає за 10 днів до пленарного засідання, тобто не пізніше 15 травня, оголосити мешканцям Закарпаття, що саме буде розглядатися під час сесії. В розпорядженні умисно відсутня частина питань, які буде внесено на розгляд ради. Зокрема, до прикладу під №25-27 питання приховані. Візьмемо до прикладу, питання під №26 «Про майно». Вже зараз відомо, що це не одне питання, а їх буде більше. Раді буде запропоновано розглянути мінімум 3 проекти рішення, у тому числі про оцінку майна. Аналогічна ситуація з пунктами №25 «Про надра», №27 «Різне».

 

            Проблема приховування від громадян публічної інформації має цілком практичну площину. Так, на минулій 3-й сесії обласної ради 14 квітня 2011 р., без попереднього включення до розпорядження про скликання сесії, без оприлюднення проекту рішення, без попередження про трудових колективів та громадян, які користуються аптеками, обласна рада прийняла рішення ліквідувати 8 аптек у м.Ужгороді. Тоді так само, питання готувалося заздалегідь, але було утаємничено від людей. Що цього і наступні рази, таємно від громадян хочуть розглянути депутати?

 

            Представники громадського центру вважають, що слід навести порядок – на сайті обласної ради має з’явитися розділ «Проекти рішень ради», де по мірі їх поступлення в облраду вони повинні ставати доступними для ознайомлення, а на сесії повинні виноситися тільки ті питання, які пройшли обговорення з громадськістю.

           

Довідкова інформація:

Закарпатський «Громадський центр»

Адреса: м. Ужгород, вул. Підгірна, 17, 1-й поверх

Тел. 063-287-34-34, 066-317-36-13 (Володимир Феськов),

050-372-5-100 (Олександр Солонтай)

[email protected], [email protected]

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: