Публікація

«Вот ты мне не нравишься – я тебя застрелю»: звірства окупантів на Чернігівщині

Герой цього матеріалу – Роман Володін. Він мешкає у селі Слобода. Цей населений пункт на Чернігівщині російські військові захопили на початку березня 2022 року. Як окупанти знущались над місцевими, катували та дізнались про те, що він допомагав ЗСУ , чоловік розповів документаторам Української Гельсінської спілки з прав людини  в рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна». 

Техніка на вулицях Слободи після деокупації, 2022 ФОТО: Оперативне командування «Північ»
Техніка на вулицях Слободи після деокупації, 2022 ФОТО: Оперативне командування «Північ»

Армія РФ зайшла на територію Слободи надвечір 5 березня. Того ж дня відбувся перший бій росіян з силами оборони України. Серед українських військових були поранені. Тому 34-річний місцевий житель Роман, не довго думаючи, вивіз їх до сусіднього села: там розташовувались ЗСУ.   

О дев’ятій годині вечора, того ж дня, я вже повернувся додому. А наступного, 6 березня 2022 року, від ранку сидів із сім’єю в погребі. Раптом до двору зайшли російські солдати. Їх було чоловік вісім: років по 19-20. Спустилися в погріб і спитали: «Роман – ты?» Відповів, що я. Вони вивели мене і сказали: «Тебя сдали, что ты вывозил солдат украинских. Командир хочет тебя видеть». Мене посадили на свій БТР, який стояв за 50 метрів від будинку. Один із росіян підскочив і хотів проштрикнути мені ножем ногу. Почав кричати: «Тебя убить надо за то, что ты вывозил солдат!»Привезли мене до їхнього штабу, і не встиг я ступити на поріг, як вони мене повалили: почали бити палками, прикладами. Так тривало хвилин 15. Під час допиту зайшов ще один військовий та вдарив мене по голові берцем: я після цього втратив свідомість. 

Отямився Роман вже на вулиці і побачив, що росіяни привели ще двох людей. Це були батько і син. Всім зав’язали очі і кудись повезли. Це виявився хлів. 

Роман Володін. Фото: Музей «Голоси мирних»
Роман Володін. Фото: Музей «Голоси мирних»

  Росіяни знущались з одного бранця. Я почув, що він розповів їм, що це я вивозив українських поранених солдат. Після цього його зв’язали та кинули на землю. Взялись за мене. Почали бити вдруге: палицями, вудочками бамбуковими, прикладами, ногами. Цілили по ногах, під коліна, по спині. Потім зв’язали мотузками руки і кинули під хлів, де вже лежало четверо людей. Потім всіх кинули всередину приміщення Пощастило, що одному  руки зав’язали спереду і він зміг вивільнитися та розв’язати нас усіх. Так ми вшістьох лежали в тому хліві три дні. 

Роман згадує, що росіяни замкнули двері хліва і приставили до них чергового. В туалет чоловіки ходили на відро. Своїм бранцям окупанти не давали ні їжі, ні води. Це тривало до тих пір, поки власниця обійстя, яка навідувалась годувати худобу, не побачила там полонених. Жінці вдалось упросити  вартового, щоб дозволив дати чоловікам картоплі і чаю. Їжу вона передавала під дулом автомата, який на неї спрямовував охоронець.

За словами Романа, пізніше росіяни застрелили двох поросят і, погрожуючи зброєю, змусили жінку готувати для них їжу. Над власниками обійстя, де знаходилась споруда, окупанти також знущались: виганяли їх з будинку на мороз. При цьому у родини була піврічна дитина.  

«Втекти» додому чоловікам вдалось після того, як 9 березня 2022 року з села вийшла перша «партія» загарбників. Екс-бранці змогли дістатись дому і провели там час, допоки в Слободу не заїхала інша частина окупантів.

– Але й ці не залишили у спокої. Приходили до мене додому, стріляли в ноги, розбили три машини. Очі скляні, йде й каже: «Вот ты мне не нравишься – я тебя застрелю». Якось я вийшов по воду, а росіяни наказали мені роздягнутись до трусів. Прямо посеред вулиці. Без жодних пояснень. 

«Зустріч» з росіянами два роки тому неабияк позначилась на здоров’ї Романа Володіна. Чоловік каже, що раніше не знав що таке лікарня, а тепер живе на крапельницях та знеболювальних. 


Якщо ви теж є свідком чи жертвою воєнного злочину РФ, повідомте про це. Напишіть на пошту: [email protected] або просто залиште контакти й правозахисники з вами зв’яжуться. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі та покарати винних. З початку повномасштабного вторгнення, у рамках ініціативи Т4Р, задокументовано понад 73 тисяч воєнних злочинів Росії проти України. Усі дані документатори вносять у загальну базу, яка оновлюється щодня.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber


Дана публікація стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди USAID, Уряду США. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори та УГСПЛ.

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн–отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 9 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521–57–53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: